11.8 C
Skopje
19.10.2021 - 2:43

Ознака: писатели

Како се врати дома „украдената“ книга „Том Соер“!

Авторите Киро Донев, Славка Арсова, Вера Андон, Ксенија Маказлиева Трајчева, Весна Мундишевска Велјановска и Душко Трифуновски, со чии книги растеле многу деца кога биле...

Гостува еден од наjинтересните млади хрватски писатели

Писателот од Хрватска, Свен Поповиќ, моментално е на книжевна резиденција во Скопје. Резиденцијата се реализира во рамките на проектот „Читајќи го Балканот“, кој е...

Имаме повеќе пишувачи отколку писатели за деца

Секој не може да биде писател или поет, колку и да се труди, исто како што секој не може да биде музички или ликовен...

„Едни на други“ – мало чудо во големата пандемија

Писателите од регионот спонтано се поврзуваат Писателите од регионот: Алек Попов, Јовица Ачин, Ана Ристовиќ, Ферида Дураковиќ, Вил Фирт, Игор Ремс, Кемал Мусиќ, Давид Кецман,...

Кога здружените народи на ЕУ ќе ги стават македонските писатели...

Несреќата ќе биде искористена богатите да станат уште побогати, а сиромавите уште посиромави. Клетниците, пак, кои кренале раце од себе и си го промениле...

Најактивните во училишниот весник станаа врвни писатели и професори

Ристо Ќортошев во спомен на соученицит од гимназијата „Цветан Димов“ Од крајот на 1944 година секоја недела имавме работни акции во или надвор од градот,...

Некогашните талентирани ученици станаа познати писатели, новинари, научници…

Публикувањето на творбите на младите литерати соработници, со неделниот весник „Народна задруга“, во книга, покажа дека се исплател влогот во младите автори Во средината на...

Петта есенска средба на млади литерати и на познати писатели за...

Сите што учествуваа на конкурсот заслужуваат пофалба. Токму затоа фестивалот расте, па од општински, годинава е под закрила на градот Скопје, а во иднина...

Писатели што ја предвидоа македонската судбина

Творечките имиња од генерацијата на втемелувачите на македонската литература и на македонскиот јазик, ги чувствуваа македонското битие, македонскиот проблем, тегобните вибрации, обидите за нашето...

Писателите на научна фантастика ќе ѝ помагаат на војската

Француската војска ќе направи „црвен тим“ на писатели на научна фантастика, чија задача ќе биде да замислат можни безбедносни закани. На тој начин надлежните...