17.1 C
Skopje
18.9.2019 - 21:32

Ознака: песни

Песни за ведро и весело детство

„Дувни, дувни ветренце“ е насловена најновата книга со песни за деца од познатиот писател Наум Попески, кој своето творештво им го посвети на најмладите....

Пораките на моите песни допираат до сите!

Балкански писатели за деца во „Колибри“: ВЛАСТА ЦЕНИЌ, СРБИЈА Во денешниот број на „Колибри“ ви го претставуваме Власта Н. Цениќ, истакнат српски поет за деца....

Дванаесетти меѓународен фолклорен фестивал во Кичево

Викендов на платото пред Центарот за култура во Кичево се одржа дванаесеттиот меѓународен фолклорен фестивал на песни и ора „Владимир Полежиноски“. На фестивалот настапија...

Летото ни доаѓа со чекор на најлесна срна

Во овој број на „Колибри“ објавуваме неколку песни посветени на летото, сонцето и на убавото безгрижно детство од познатиот македонски писател за деца Перо...

Никогаш не сум ги лажел моите песни

Во студиото на Ѓорѓи Крстевски Во моето творечко ковчеже има толку многу нови песни, идеи, но ќе видиме кога сето тоа ќе се реализира. Чекам...

Со песните на Добрица Ериќ ќе растат уште многу деца

Нѐ напушти Добрица Ериќ (1936 - 2019), еден од најистакнатите српски, но и балкански поети за деца, со чии песни израснаа многу генерации. Првата...

Сите песни на концертот Лозано ги испеа со публиката

По енергичниот почеток со „Километри“ се нижеа познатите хитови, а повеќето песни Влатко Лозаноски ги продолжуваше само за да може повторно да ја слушне...

Божиќни песни

Божиќна песна Мириса темјан, босилек цвеќе, камбани ѕвонат - Божик е веќе. Небесен ангел секаде јави: - Христос се роди - Божик се слави. Наум Попески Нашите светци Еве...

Божиќните песни носат огромна заработувачка

Кога на радио ќе почне да се емитува божиќниот хит „All I Want For Christmas“ на американската пејачка Мараја Кери, тоа е знак дека...

Децата им го продолжуваат векот на моите песнички

Од бележникот на Цвета Спасикова Цвета Спасикова е современа македонска авторка од Штип. Со пишување започнува уште од раната возраст, објавувајќи во списанијата „Наш свет“,...