Ознака: перформанс

Музичко-визуелниот перформанс „Диши љубов“ во Филхармонија

Музичко-визуелниот перформанс „Диши љубов“ ќе ја има својата премиера на 15 март во концертната сала на Филхармонија. Станува збор за сосема нов, автентичен и...

Перформансот со 40 голи мажи на скеле во центарот на вниманието

Перформансот „Во него веруваме“ на авторката Ивана Ивковиќ, изведен во театарот „Битеф“, во недовршената катедрала на Евангелистичката црква во Белград, кога на осветлено градежно...

Христина Иваноска ќе изведува перформанс во живо 6 работни дена по...

Со истражувачкиот перформанс „Лесна акумулација на капитал“ на уметницата Христина Иваноска, која ќе го изведува во живо 6 работни дена по 8 часа во...

Мултимедијалниот перформанс „Кинтсуги“ вечерва ќе го затвори „Десонанз“

Фестивалот „Десонанз“ ќе биде затворен вечерва во МКЦ со изведба на уникатниот перформанс концепиран од македонската балерина Ивана Коцевска под наслов „Кинтсуги“, со почеток...

Перформанс на Масин и Мустафаоглу на „Школка“

„Мардам“ е насловот на мултиуметничкиот перформанс што утревечер на „Школка“, во Градскиот парк, со почеток во 19 часот, заеднички ќе го изведат пијанистот Арда...

Францускиот уметник Рено Рулман со изложба и перформанс во Скопје

Францускиот мултимедијален уметник Рено Рулман утре ќе одржи самостојна изложба на графики - цијанотипии „Време е за чај” и музички перформанс во галеријата „Остен“...

Македонија на Прашкото квадринале за перформанс

Инсталацијата „Оваа зграда зборува (на)вистина“ на Филип Јовановски, чија кураторка е Ивана Васева, ќе биде дел од Прашкото квадринале за перформанс, дизјан и простор,...

Перформанс ја отвора манифестацијата „Година на есејот“

Раководителот на оваа манифестација, писателот Разме Кумбароски, најавува дека манифестацијата ќе се одржува од денеска до 5 јуни, со учество на повеќе есеисти и...

Говори Милан Мијалковиќ Македонец!

Перформанс на нашиот архитект во Виена Три филозофско-политички книги на македонскиот архитект наскоро ќе излезат во Виена, а како вовед во нивната презентација во Виена...

Македонски уметници изведоа перформанс на „Сараевска зима“

Изложбата „Имагинарни знамиња“ на македонските уметници Маја Стефановска и Ален Реџепагиќ е отворена во галеријата „Препород“, во рамките на интернационалниот фестивал „Сараевска зима“, чие...