Ознака: пензии

Од 29 март исплата на мартовските пензии зголемени за илјада денари

Од следниот вторник, 29 март, ќе се исплаќаат мартовските пензии кои ќе бидат зголемени за 1.000 денари. Ова се првите илјада денари кои како...

Собранието ги усвои законoт за покачување на пензиите

Собранието вечерва ги изгласа Законот за изменување и дополнување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување и Предлог на закон за изменување на Законот...

Ќе се бара решение за пораст на пензиите што нема да...

Пензионерите и Владата се договорија Здруженијата на пензионери и Владата договорија менување на методологијата за усогласување на пензиите со цел да се изнајде модел кој...

Пензионери имаат право на достоинствена старост, почна дијалогот за раст на...

Во Владата се одржа првиот отворен дијалог за новата методологија, која ќе понуди одржлив и континуиран раст на пензиите во иднина. Воедно, како што...

Ковачевски: За зголемување на пензиите и утврдување нова методологија во петок...

Минималната плата ја постигнавме низ дијалог со сите заинтересирани страни, во дијалогот беа вклучени синдикатите и работодавците, а беа консултирани и стопанските комори. На...

Битиќи: За зголемувањата на минималната плата и пензиите нема потреба од...

Нема потреба од ребаланс за најавените зголемувања на минималната плата и пензиите бидејќи за тоа се обезбедени средства, изјави денеска вицепремиерот за економски прашања...

Битиќи потврди дека ќе има раст на пензиите

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи вели дека се размислува и ќе се посегне по промена на моделот за раст на пензиите. Според него, сегашниот модел...

Ковачевски: Се работи нова методологија за раст на пензиите

Веќе се работи на методологија која ќе овозможи долгорочно и одржливо зголемување на пензиите, истакна претседателот на Владата Димитар Ковачевски. -Пензионерите се оние кои заслужуваат,...

ВМРО-ДПМНЕ предлага зголемување на пензиите за 20 отсто од април

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ до Собранието денеска поднесе предлог-закон за дополнување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување, по скратена постапка, со кој се...

Влада: Исплата на пензиите од 26-ти овој месец

На денешната седница Владата ја разгледа и усвои информацијата за исплата на пензии за месец ноември 2021 година, и го задолжи Фондот за пензиско...