17.8 C
Skopje
28.9.2021 - 4:20

Ознака: Панде Колемишевски

Ноќ што ги промени Европа и Македонија

Иако во Македонија сите светски настани стигнуваа и сѐ уште стигнуваат со задоцнување, периодот од нецела година од уривањето на Ѕидот до основањето на...

Анте Поповски и весникот „Нова Македонија“

Седумдесет и петгодишнината на весникот „Нова Македонија“ е убав повод да се потсетиме на некои од личностите што дале свој несомнен придонес во нејзината...

Добрите страни на француската историска грешка

Во животот, во работата, во практиката, во дружењето, во љубовта и во бракот, не еднаш се покажало дека од некоја сторена грешка произлегле и...

Македонија и блудницата вавилонска

Европа, Европа, Европа. Термин број еден во Македонија. Државата на прагот на Европа. Ќе добие ли датум за почеток на преговори за влез. Или...

Долго ќе живее македонското прашање

Не можат ниту Владата, ниту Собранието или претседателот на државата тоа што се создавало со децении да го избришат во еден ден, во една...

Нема живот без партија

Партија, партија. Оваа партија, онаа партија. Партија на власт, партија во опозиција. Едната партија ваква, другата таква. Просто да имаш чувство дека луѓето повеќе...

Ден на независноста – години на раздор

Забележливо е дека на 8 Септември не му се придава некое државно триумфално значење. Иако се користи како пригода за потсетување, уште повеќе тој...

A со Тито, што правиме со Тито?

Формално се реши прашањето чиј е Александар Македонски (Велики), не се знае чиј ќе биде Гоце Делчев сосе Даме Груев и Сандански. Ја нема...

Моралниот слом на едно општество

Нема влада што не ја следи крупна афера, која не била подложна на криминал, мито и корупција, која помалку, која повеќе. И безмалку сите...

Каква политика – такви политичари

Криминал, корупција, заборавена правда, афера до афера, обиди за успешни и неуспешни пучеви, наместени милионски тендери, рекетирања за вртоглави суми во евра, владеење на...