Ознака: Панде Колемишевски

Легенди за јаболкото што го смени светот

Во македонските легенди за јаболкото најпозната е онаа за Златоврв кај Прилеп, каде што на височина од 1.425 метри, златно јаболко на висок крст...

Го чекаме изгревот на зората на новата доба

Главното мото под кое се дејствува во државата е: работи за лична корист, а на општа штета. Нема милост за македонската „напатена душа“, за...

Ќе ја биде или ќе ја нема?

Бугарските обиди за враќање на Македонија со векови наназад, негирањето на каква било самобитност преку непризнавањето на јазикот и писмото, не се битка само...

Нашите премиери

Нашите медиуми како куриозитет ја пренесоа информацијата од светските агенции дека владејачката Социјалдемократска партија на Финска ја избра новата премиерка, 34-годишната министерка и пратеничка...

Македонија е убава земја, но лоша држава

Сега, што по приемот во НАТО? И покрај добиените честитки од меѓународната заедница, никој не ја ослободува Владата од одговорностите за лошата политика. Напротив....

Последниот авнојски 29 Ноември

Не е празник, иако некои евоцираат спомени за него, му изразуваат почит, од свои причини и емоции. Денес е делник, а делниците не се...

Македонија (не)библиска земја

Она што го пишува во Светото писмо не е фактор, не е агенсот што може да го направи новото толку потребно единство на македонскиот...

Минатиот труд и заборавеното време

Една од болните карактеристики на Македонија е што на ниво на држава е запоставен, не се цени минатиот труд на луѓето. Не како стаж...

Ноќ што ги промени Европа и Македонија

Иако во Македонија сите светски настани стигнуваа и сѐ уште стигнуваат со задоцнување, периодот од нецела година од уривањето на Ѕидот до основањето на...

Анте Поповски и весникот „Нова Македонија“

Седумдесет и петгодишнината на весникот „Нова Македонија“ е убав повод да се потсетиме на некои од личностите што дале свој несомнен придонес во нејзината...