Ознака: Панде Колемишевски

Моралниот слом на едно општество

Нема влада што не ја следи крупна афера, која не била подложна на криминал, мито и корупција, која помалку, која повеќе. И безмалку сите...

Каква политика – такви политичари

Криминал, корупција, заборавена правда, афера до афера, обиди за успешни и неуспешни пучеви, наместени милионски тендери, рекетирања за вртоглави суми во евра, владеење на...

Од уши в уши – така паѓаат владите

Нема власт во светот што не ги користи, а по потреба и ги злоупотребува прислушувањата што ги вршат тајните служби. Кога во Македонија докрај...

Заедничката историја и потеклото по Дарвин

Од денешен аспект, навистина е комично некој да ги бара териториите што во одреден период ги поседувале или да ги посвојува ентитетите што живееле...

Историска ревизија без визија

Рискантната промена на името не стана сигурна виза за влез во ЕУ, иако беше стопати ветувано и најавувано дека тоа е единствениот услов. Сега...

Прок­лет­ство­то на сре­ди­на­та на ман­да­тот (По­бе­ди­те Пи­ро­ви – по­ра­зи­те за­ка­ну­вач­ки)

Не­сом­не­но де­ка Зо­ран За­ев вне­се еден нов по­ли­тич­ки на­ра­тив, кој не се по­вр­зу­ва со ми­на­то­то, ту­ку е свр­тен кон ид­ни­на­та, но ски­на­ти­те кон­ци на...

Туркање слон со голи раце

Отпорот кон промените не е нова општествена болка. Подигнувањето на тој ѕид речиси редовно се покажува посилно од реформаторите. Во тие случаи се засилуваат...

Каков водач сакаме?

Стево Пендаровски стана првиот претседател на новоименуваната држава Република Северна Македонија. Нема човек со минимум личен демократски капацитет, со културни манири, домашно воспитување и...

Избор на претседател – чекајќи го месијата

Ортодоксните Евреи и по илјадници години сѐ уште го чекаат месијата. Неортодоксните граѓани на Македонија, уште ден-два до изборот, го чекаат спасителот - новиот...

Кампањи, глумци и (анти)политичари

Појавата на глумци во политиката не е необична, барем во светот. Луѓето од таа професија не се баш надвор од политичките збиднувања, но лична...