15.8 C
Skopje
26.10.2021 - 16:50

Ознака: Пандемијата

Албанија прва по смртност за време на пандемијата

Меѓународниот монетарен фонд во својот најнов извештај открива дека Албанија има најголем пораст на смртни случаи во Европа, споредено со просечната смртност во периодот...

И кампања и протоколи

ПАНДЕМИЈАТА И ИЗБОРИТЕ Политичките партии ја почнаа кампањата за локалните избори со најави за митинзи во поголемите градови, но и средби со граѓаните во помалите...

Се вкоренува отуѓеноста помеѓу луѓето

Според некои психолози, во општеството во кое живееме и функционираме отуѓеноста е присутна подолго време, а пандемијата само го продлабочи тоа. Тие сметаат дека...

Како да си го одржиме менталното здравје по пандемијата

Кога се соочуваме со промени и предизвици, една од нашите најсилни карактеристики е способноста за приспособување. Помина подолг период откога пандемијата започна да го...

Европскиот фудбал загубил четири милијарди евра во сезоната 2019/2020

Во повеќето случаи станува збор само за влијание од три месеци на ковид-19. Ќе поминат неколку години пред да се пресмета целосното финансиско влијание...

Светот да се посвети на човековите права и мир по...

За градење на мирот, на лидерите им е потребно да негуваат надеж и да внесат емпатија, солидарност и долгорочна визија за општото добро во...

Пандемијата рака под рака со дебелината

Проблемот со дебелината во Македонија постои подолго време и има растечки тренд, а кризата со ковид-19 само придонела за негово влошување. Прекумерната тежина, пак,...

Пандемијата ја загрозува природата

Заострените хигиенски мерки и сѐ поголемото нарачување храна резултираа со поголема потрошувачка на пластиката глобално. Еколозите предупредуваат дека пластичните ќеси повторно засилено се во...

Отворањето на Игрите поедноставено, во согласност со пандемијата

Почетокот е предвиден за петок (13 часот според средноевропско време), а ќе трае околу три часа. Поради ограничувањата во врска со ковид-19, бројот на...

Фудбалот ја засени пандемијата и ја врати радоста на стадионите

На фудбалски план на ЕП 2020 видовме многу интересни натпревари, (не)очекувани резултати, многу возбудувања и голови. Вторпат настапија 24 репрезентации, првпат и Македонија. Во...