Ознака: ПАЗАРИ

Извозниците чекаат поттик за исчекор кон нови пазари

Компаниите што извезуваат имаат потенцијал да ја повлечат домашната економијата во нов раст, а една од опциите за поголем раст на стопанството, според економистите,...

Цунамито на ковид-19 и новите пазари

Во 2020 година, цунамито на ковид-19 се очекуваше насекаде да ги уништи сиромашните и земјите со средни приходи. Бранот навистина дојде, а неговите последици...

Зимниците годинава по изгор цени

Високите цени на зелените пазари беа актуелни и летово, но и сега, кога есента нуди уште пошаренолик избор од овошје и зеленчук, цените не...

Пазарите се полнат со фалсификувани производи

КРИМИНАЛНИТЕ ГРУПИ НЕ МИРУВААТ Операција на Европол покажа дека во 77 држави се шири продажбата на фалсификувани артикли, како и храна опасна по здравјето на...

Како побрзо до светските пазари

Македонија како земја со изобилство на сонце има врвен квалитет на земјоделските производи, сепак мал дел од нив се обработува во насока на добивање...

Црвени цени на зелените пазари

Реално повеќето производи што се продаваат на зелените пазари сѐ уште се скапи, па граѓаните во помали количества купуваат речиси само основни производи како...

За трговците евтино, за купувачите скапо на зелените пазари

Табла јајца на зелените пазари се продава од 160 до 200 денари, толку чинеше и минатата година пред Велигден. Празникот никако не може да...

Колку на зелените пазари се почитуваат мерките за заштита

Напливот на купувачи на зелените пазари, непосредно пред велигденските празници, ја зголемува опасноста од ширење на заразата. И покрај забраната за групирање на повеќе...

Дигитализација на компаниите за поголем успех на пазарите

Светските истражувања покажуваат дека расте онлајн-трговијата, што е уште еден показател дека дигитализацијата зема замав и неопходно е компаниите брзо да се приспособат на...

Пазари во соседството има, нема патишта до нив

Освен повремените блокади, за слабата економска соработка меѓу земјите во регионот придонесува и лошата инфраструктурна поврзаност, конкретно со Косово, Албанија и со Бугарија. Пругата...