14 C
Skopje
19.9.2018 - 5:41

Ознака: Охридска архиепископија

И за владиците нејасно дали одлуката на референдумот ќе влијае на...

Зошто македонските владици не расправале за прашањето што во иднина би се случувало со името на МПЦ-ОА ако граѓаните на претстојниот референдум ја поддржат...

Готов томосот за украинската автокефалност

Според неофицијалните информации во грчките и во украинските медиуми, Вселенската патријаршија донела одлука да ја продолжи древната практика таа да биде промотор на новите...

Српскиот Патријарх Иринеј: Современите секуларни држави се обидуваат да ја искористат...

Српскиот Патријарх Иринеј испратил писмо до Вселенската Патријаршија, каде што го излага напредокот на разговорите во поглед на појавите на етнофилетизмот во современото...

МПЦ-ОА во челустите на соседните православни цркви

Зошто СПЦ и БПЦ сакаат да ја присвојат Охридската архиепископија како свој корен Писмената комуникација меѓу СПЦ и БПЦ ги потврдува тенденцијата и аспирациите на...

Живиот дух во Охрид, наспроти романтичарските желби во Софија

Мора да се истакне дека и покрај тоа што МПЦ-ОА оваа година одбележува 1.000 години од ОА, сепак таа никогаш не се откажала од...

Илјада години Охридска архиепископија

  Милиениумското опстојување на Охридската архиепископија, како еден од најзначајните јубилеи за македонската држава и народ, се одбележува со бројни културни, научни, академски, образовни и...

Почнуваат чествувањата по повод 1000 години Охридска архиепископија

Со бројни културни, научни, академски, образовни и спортски настани, организирани на локално, но и на највисоко државно ниво, годинава ќе се одбележува еден милениум...

БПЦ ја одби поканата за заедничко одбележување на илјадагодишнината од Охридската...

Претставници од Бугарската православна црква - Бугарска патријаршија нема да учествуваат на одбележувањето на 1000-годишнината од основањето на Охридската архиепископија, што ќе се одржи...

Илјада години и многу повеќе од тоа

Прославувањето 1.000 години од основањето на древната Охридска архиепископија ќе се чествува на 27 и на 28 мај годинава во Охрид. Но на овој...

Благодатниот оган ќе пристигне преку Софија со хеликоптер

Македонската православна црква - Охридска архиепископија годинава првпат за Велигден официјално ќе го добие благодатниот оган и тоа со помош на Бугарската православна црква....