13.8 C
Skopje
18.6.2021 - 5:30

Ознака: Охис

Опасен отпад бил складиран на диви депонии надвор од ОХИС

Во истражувањето што го спроведе нашиот весник се дојде до изненадувачки, но истовремено и вознемирувачки сознанија за тоа како со децении се депонирал опасниот...

Првата тура опасен отпад од ОХИС пристигна во Базел

Според податоците добиени од Екоцентар 97 ДООЕЛ Скопје, на 14.01.2020 се направи првиот извоз на отпадни хемикалии согласно проектот „Отстранување, дислоцирање, уништување или неутрализирање...

Надлежните лежат на уши за смртоносната жива

Иако надлежните негираат, поранешните вработени во ОХИС тврдат дека се работело со жива и дека таа и натаму несоодветно се чува, а поголем дел...

Нема план за отстранување на живата од ОХИС

Отстранувањето на дел од опасниот отпад од кругот на ОХИС нема да ја намали еколошката закана, бидејќи на тој простор и натаму остануваат други...

Исчезнале 400 тони отровна жива

ТEМПИРАНА ЕКОЛОШКА БОМБА ВО СРЦЕТО НА МАКЕДОНСКАТА ПРЕСТОЛНИНА Според сведочења на поранешни вработени, но и според официјални извештаи до кои дојде нашиот весник, за време...

Еколошки бомби отчукуваат во фабричките дворови

Инцидентот во ОХИС повикува на тревога Последниот еколошки инцидент во ОХИС кога истече токсичниот метил акрилат, кој беше складиран во фабриката, ја отвори дилемата какви...

Одговорните и натаму бараат решение за најопасниот отпад во ОХИС

Винил хлоридот, една од најопасните материи се чува на специјална температура, под 20 степени затоа што е лесно запалива. Има физичко обезбедување на цистерната...

Анализата за ОХИС покажа дека во воздухот нема отровни супстанци

Во воздухот нема отровни супстанци, покажаа анализите на штипскиот универзитет, по истекувањето во фабриката ОХИС. Траги на метил акрилат мономер биле забележани во цевките...

Од „Охис“ истече голем проблем

Сѐ уште неутврденото количество на метил акрилат мономер, токсична супстанција што при директен контакт со кожата може да предизвика тешки оштетувања и повреди, која...

Макрадули уверува дека нема опасност, по новиот увид во „Охис“

Заменик-министерот за екологија Јани Макрадули денеска повторно ги смирува граѓаните по хаваријата во „ОХИС“, откако вчера соопшти дека состојбата е под контрола, односно оти...