10 C
Skopje
24.10.2020 - 13:12

Ознака: Охис

Цистерната со винил хлорид пристигна во Германија, следува согорување на опасната...

Министерството за животна средина и просторно планирање, фирмата „Екоцентар 97“ ДООЕЛ Скопје и Државниот инспекторат за животна средина информираат дека цистерната под притисок со...

Опасниот отпад од ОХИС подготвен за транспорт

Министерството за животна средина и просторно планирање, согласно информациите добиени од компанијата „Екоцентар 97“ ДООЕЛ Скопје, и извршените вонредни инспекциски надзори на Државниот инспекторат...

Сѐ уште не е деактивирана заканата од опасните хемикалии во Скопје

Транспортот на винил хлоридот од ОХИС чека погоден момент Неодамнешната експлозија во Бејрут, предизвикана од експлозија на несоодветно складиран амониум нитрат, во која загинаа над...

МЖСПП: Опасниот отпад од ОХИС ќе биде изнесен од државата кога...

Винил хлорид мономерот од поранешната фабрика ОХИС ќе се преточи и ќе се транспортира од државата веднаш штом ќе дозволат временските услови потребни за...

Скопје може да стане нов Бејрут

Опасен експлозивен отпад веќе 30 години го демне главниот град „Нова Македонија“ во неколку наврати досега пишуваше за опасниот отпад складиран во кругот на ОХИС,...

Живата во ОХИС сѐ уште е жива

Елементарната жива однесена со овие отпадни води можеше да истече донекаде по каналот, но поверојатно е да формирала џебови по должината на каналот, затоа...

Опасен отпад бил складиран на диви депонии надвор од ОХИС

Во истражувањето што го спроведе нашиот весник се дојде до изненадувачки, но истовремено и вознемирувачки сознанија за тоа како со децении се депонирал опасниот...

Првата тура опасен отпад од ОХИС пристигна во Базел

Според податоците добиени од Екоцентар 97 ДООЕЛ Скопје, на 14.01.2020 се направи првиот извоз на отпадни хемикалии согласно проектот „Отстранување, дислоцирање, уништување или неутрализирање...

Надлежните лежат на уши за смртоносната жива

Иако надлежните негираат, поранешните вработени во ОХИС тврдат дека се работело со жива и дека таа и натаму несоодветно се чува, а поголем дел...

Нема план за отстранување на живата од ОХИС

Отстранувањето на дел од опасниот отпад од кругот на ОХИС нема да ја намали еколошката закана, бидејќи на тој простор и натаму остануваат други...