Ознака: отпад

Дивата депонија во Ново Село повторно се наполни со отпад

По застојот поради пандемијата од коронавирусот, Град Скопје во соработка со Oпштина Ѓорче Петров повторно почнаа со расчистување на дивата депонија во Ново Село. -...

Повеќе маски отколку медузи: отпадот од коронавирусот заврши во океаните

Авторка: Ашифа Касан (Гардијан) Поборниците за заштита на животната средина предупредуваат дека пандемијата од коронавирусот може да доведе до големо загадување на океаните, покрај пластичниот отпад...

ЈП „Комунална хигиена“ собра илјада тони отпад во Скопје за 24...

Во текот на изминатите 24 часа, екипите на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје собраа и транспортираа речиси 1.000 тони комунален отпад од подземните и...

Работниците одат на Запад, отпадот се враќа на Исток!

Додека богатите земји проповедаат заштита на животната средина и ги критикуваат оние што не се доволно посветени, истовремено го извезуваат отпадот во Бугарија и...

Нови контејнери за подобро управување со отпадот

Првпат по повеќе од една деценија, набавени се нови садови за отпад во Делчево. За подобрување на состојбата со управување на отпадот, општината Делчево...

Јанакиевски: „Еко Клуб“ стана цел на политичка пресметка

Компанијата „Еко Клуб“ стана цел на политичка пресметка во пресрет на кампањата за парламентарните избори. Досега, ниту еден инспекциски надзор од ниту една државна...

Анализите покажаа дека РДФ отпадот од Италија е според европски стандарди

Државниот инспекторат за животна средина во координација со Министерството за животна средина и Царинската управа, на 29 јануари изврши вонреден инспекциски надзор на 15...

Несоодветно третиран медицински отпад завршувал во „Дрисла“

Градоначалникот Шилегов и главниот инспектор на Град Скопје, Мирослав Богдановски, денеска, обелоденија скандал со ужасна содржина која треба да го вклучи алармот на другите...

Извршени вонредни проверки на 11 камиони со отпад од Италија

Со цел поголема безбедност и заштита на здравјето на граѓаните, а во контекст на актуализирањето на увозот на отпад во Македонија, дополнително се подигнати...

Првата тура опасен отпад од ОХИС пристигна во Базел

Според податоците добиени од Екоцентар 97 ДООЕЛ Скопје, на 14.01.2020 се направи првиот извоз на отпадни хемикалии согласно проектот „Отстранување, дислоцирање, уништување или неутрализирање...