21 C
Skopje
22.10.2020 - 17:21

Ознака: општини

Ангеловска: Отсега и општините на „Отворени финансии“ како и јавните претпријатија

Отсега на платформата Отворени финансии ќе можат да се следат и сите исплати на единиците на локалната самоуправа и нивните буџетски институции. За ова...

Повеќето општини ќе заседаваат електронски

Општина Центар го имаше првото искуство со одржување седница по електронски пат, кое се покажа успешно. Од другите скопски општини некои се технички подготвени,...

Општините потпишаа меморандум за соработка со Владата

Општините од земјава, како и од градот Скопје потпишаа меморандум за соработка со Министерството за транспорт и врски. Преку аплицирање со проекти, а со...

Општините без новогодишни прослави

Најголем дел скопски општини нема да организираат новогодишни музички забави за граѓаните. Повеќето од своите буџети издвоиле помеѓу милион и три милиони денари само...

Анализа на ЦКГ: Град Скопје троши за јавни набавки колку 46...

Општините и градот Скопје за јавни набавки потрошиле 97 милиони евра склучувајќи 3.898 договори со 1.331 фирма. По две години намалување, вредноста на јавните...

Црно-бели слики меѓу градот и општините

Соработуваат ли доволно градот и општините или тоа е само навидум и до некаде. Граѓаните забележуваат нерешени проблеми поради поделените ингеренции помеѓу нив Кога станува...

Тевдовски: Не планираме нови средства за раздолжување на општините

Процесот на раздолжување на општините е во тек, а министерот за финансии Драган Тевдовски е оптимист дека општините ќе го запазат законскиот рок за...

Реагираат и издавачите, МКЦ, општините…

Во јавноста не стивнуваат реакциите по објавувањето на Годишната програма за култура и откако комисиите се состанаа во однос на некои забелешки. Ревидирана е...

Без струја утре делови од општините Кисела Вода и Сопиште

Без електрична енергија утре ќе бидат делови од општините Кисела Вода и Сопиште. Како што информираат од РЦУК, во периодот од 9:00 до 11:00 часот без...

Општините ќе мора да имаат инспектори за домување

Законот за домување не профункционира така како што беше замислено, па и натаму станарите во станбените згради се судираат со низа проблеми во заедничкото...