Ознака: општество

Царовска: Образованието е најмоќна алатка за позитивна трансформација на општеството

Од општество соочено со меѓуетнички конфликти пред 20-тина години се трансформираше во мирно и хармонично општество за сите, за кое се заложи актуелната влада...

Шахпаска: Потполна родова еднаквост, зајакнување на положбата и статусот на жената...

Со новиот Закон за родова еднаквост се обезбедува остварување на потполна родова еднаквост, зајакнување на положбата и статусот на жената во општеството, еднаков пристап...

Серијата „Слом“ на Ејч-би-о го отсликува модерното американско општество

Долгоочекуваната серија „Слом“, со Никол Кидман и Хју Грант како гламурозна двојка од Њујорк, моментно се прикажува на Ејч-би-о, а потекнува од креаторот на...

Како би требало да функционира идеалното општество

Низ историјата многу земји поминаа низ период на помала или поголема инволвираност на државата во економскиот живот. Периодот на пандемијата, односно кризата, повторно го...

Премиерот Заев пред амбасадорите на ЕУ најави темелни реформи на...

Овој мандат ќе биде посветен кон темелни реформи на целото општество. Свесни сме за предизвиците што ги носи корона-кризата, но, сепак, ќе останеме целосно...

Новото дисидентство – насушна потреба на нашето општество

Во последно време сме сведоци на жестоки обвиненија упатени кон неистомислениците. За неистомислениците почна да се говори како за неурамнотежени, хистерични и психички растроени...

Пандемијата ќе доведе до социјални револуции

Додека коронавирусот се шири низ светот, тој посилно ги погодува сиромашните отколку добростоечките. Една од последиците ќе биде општествениот немир, дури и револуциите Најпогрешното клише...

Потценетиот столб на општеството

Нели не работат градинките и училиштата? Па, кој ги чува децата на нашите деца? Во чии раце, во најголем број, се внуците овие денови?...

Од денеска индивидуални посети на „Соблечени, женскиот акт како контекст“

„Соблечени, женскиот акт како контекст“ е насловот на новата изложба на Националната галерија на Македонија, која од денеска, во објектот „Чифте-амам“, ќе може да...

Лицемерството на општеството се прикрива во јазикот

Јазичните облици што ги носат идеологијата и предрасудите за жената длабоко се радикализирани во нашата структура на слушање, па, така, тешко ги препознаваме. Тоа...