9 C
Skopje
21.11.2018 - 9:30

Ознака: ООН

Совет за безбедност на Европската Унија

Германската канцеларка Ангела Меркел во јавноста повторно лансира нова идеја за реформи во Европската Унија (ЕУ). Овој пат станува збор за формирање тело слично...

Фали го градот, живеј на село

Идејата за одбележување на овој ден потекнува од периодот 2006-2008 година, кога за време на светската криза за храна цената драстично се покачи, а...

Меѓу чеканот и наковалната

Државата е ставена во една обесправена ситуација, во која токму преку нејзиниот грб грубо се кршат нормите на меѓународното право на сметка на апсолутната...

Америка на прво место среде Обединетите нации

Дали Трамп ќе биде истиот оној лидер што се води од мотото „Америка на прво место“ или овој пат повеќе ќе ги почитува дипломатските...

Како до посилни Обединети нации во еден разединет свет

Генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, во интервју зборува за слабеењето на американската моќ и за опасностите што го демнат поделениот свет Во изминатите две...

Последните 13 дена – планета Лајкучкудасамне

Пред триесетина години, во 1983-1989, бев шеф на претставништвото „Далмацијатурист“ во Скопје и ме поканија на Радио Скопје да дадам оцена и информации за...

Уште 35 дена…

Денес е 27 август, 239-от ден од годината или уште 126 дена до крајот на 2018-та. Уште 35 дена до референдумот или до крајот...

Ерозија на меѓународното право и девалвација на ООН

Реформи на ОН се неопходни, бидејќи во момент кога се создава нова прераспределба и рамнотежа на силите во светот, отсуството на принципите на меѓународното...

Македонските мировници и под знамето на НАТО и под „Сините шлемови“

Иако генерално поентите на мисиите предводени од НАТО и од ООН се на иста линија, а тоа е воспоставување мир на одредени подрачја, тие...

Без Москва нема решение за Косово

Без каква било руска согласност во ООН, невозможно е да се дојде до какво било решение во врска со Косово, рече српскиот претседател Александар...