Ознака: океани

Бактерија ќе јаде пластика од океаните

Високото загадување во океаните претставува голем проблем во светот. Во изминатава години сѐ почесто се слуша дека китови умираат од консумирање голем број пластични...

ОН ќе ја засили борбата против загадувањето со пластика

ОН планираат да ја засилат борбата со причинителите на загадувањето со пластични маси, кои ги засега жителите на целата планета, изјави претседателката на Генералното...

Експедиција до најдлабоките точки на океаните

За прв пат во историјата на човештвото ќе се допре до најдлабоките точки на секој од петте океани, а тоа ќе биде изведено со...

Успешно тестиран системот за собирање отпад од океаните

„Систем 001“ на младиот изумител Бојан Сплат во септември го почна пробното патување, испловувајќи од пристаништето во Сан Франциско. Сега 600-метарската платформа е на...