16 C
Skopje
19.2.2019 - 16:25

Ознака: образование

Исчистен покривот на студентскиот дом „Кузман Јосифовски-Питу“

Државниот студентски центар утрово организираше акција во чии рамки беше исчистен отпадот од покривот на студентскиот дом „Кузман Јосифовски-Питу“, информираат од Државниот студентски дом...

Помалку ученици, повеќе наставници

Веќе години, а не само и овие денови, се говори за состојбите во нашето образование. Коментарите се од природа колку сме писмени, колку квалитетно...

Новина што ќе создава здрави генерации

Во земјите што се во врвот на спортот, било професионален или рекреативен и масовен, здравиот психофизички развој на младите е решен системски. Во тој...

Образованието рано го напуштаат 8,5 отсто од лицата меѓу 18 и...

Низок степен на образование во Македонија имаат 17,7 проценти од лицата на возраст меѓу 25 и 34 години, а 8,5 отсто од лицата од...

Без поголеми отсуства започна второто полугодие во Кичево

И покрај загадениот воздух и грипот што е присутен во овој дел од годината, сепак тоа не беше причина бројот на отсуствата на првиот...

Албанските студенти продолжуваат со „окупацијата“ на факултетите

Албанските студенти масовните протести пред нова година, од пред една недела, поради студот, ги заменија со „запоседнување“ на факултетите. Тие ја бојкотираат наставата,но остануваат во...

Новогодишен хепенинг на кичевските основци

Пред највеселата ноќ во годината, во ОУ „Кузман Јосифоски-Питу“ во Кичево, беше организиран новогодишен хепенинг, на кој по крајно прифатливи цени беа понудени изработки,...

Законски измени за надминување на проблемот

ИСТРАЖУВАЊЕ: ИМА ЛИ СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ БЕЗ СТРУЧНА ЛИТЕРАТУРА (2) Во македонското средно стручно образование речиси две децении нема учебници по мноштво стручни предмети. И тоа...

Децениски проблем што сите го знаат, но никој не го решава

Во македонското средно стручно образование речиси две децении нема учебници по мноштво стручни предмети. И тоа учебници нема не затоа што се потрошиле или...

Медиумски ден во две минути

Искуствата на средношколците кои неодамна посетија повеќе медиуми, меѓу кои и дневниот весник „Нова Македонија“, во рамките на Медиумскиот ден - 5 декември, се...