Ознака: новинарство

Педесет и пет години „Битолски весник“

„Битолски весник“, в петок на 17 мај, во Народниот театар ќе го одбележи својот златен и редок јубилеј, 55 години од излегувањето на првиот...

Новинарските здруженија очекуваат силни заложби за реформи во медиумите

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Македонскиот...

Новинарите се побунија за своите права на протестен марш

Претседателот на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници, Ѕвездан Георгиев укажа на проблемите со кои се соочуваат новинарите во Македонија на првомајскиот марш...

Ризичната привлечност меѓу новинарството и технологијата

Нема ништо погрешно во користењето технологија за решавање на проблемите, вклучувајќи ги и тие предизвикани од самата технологија. Но дури ни најнапредната технологија нема...

Компјутерски системи ги заменуваат новинарите во редакциите

Бот наречен Тоби генерираше речиси 40.000 новински написи за резултатите од швајцарските избори во ноември 2018 година за медиумскиот гигант Тамедија за само пет...

Политичката пристрасност ја уништува вербата на луѓето во новинарството

Лара Логан, поранешен дописник на „60 минути“, минатата недела предизвика раздвиженост кога, на подкаст насловен „Мајк Дроп“ рече дека премногу луѓе во медиумите станале...

ССНМ: Лошите практики во македонското новинарство и натаму продолжуваат

Разгледувајќи ги сите аспекти во врска со прекинувањето на работниот ангажман на Ивор Мицковски во телевизија „Телма“, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници...

Новинарството, лажните вести и говорот на омраза

Во далечното минато беше познат изразот „новинарска патка“, кој значеше лажна вест, што беше забранета и осудувана појава. Меѓутоа, при крајот на минатиот и...

Единаесет печатени медиуми добија поддршка од 42,5 милиони денари

Распределбата на исплатените 42.568.620 денари на 11 печатени медиуми во рамките на владината програма за поддршка на печатење и дистрибуција на печатени медиуми за...

Порталите и социјалните мрежи ги оставаат американските новинари без работа

Три големи американски медиумски куќи во изминативе три денови поради лошите финансиски резултати од работа отпуштија околу 1.000 новинари, уредници и други вработени, а...