11.4 C
Skopje
16.11.2019 - 22:43

Ознака: новинарство

Новинарството и спортот – нераскинлива врска

„Нова Македонија“ денеска го слави својот 75. роденден, а тоа е убава можност да се потсетиме и на дел од нејзините новинари, кои спортската...

Создавањето на регистарот на онлајн-медиуми го промовира професионалното новинарство

Како дел од заложбите за заштита и промоција на професионалното новинарство, Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), во соработка со Здружението на...

На новинарскиот збор одговорете со збор, а не со прогон

Претседателката на Македонската асоцијација на новинарите (МАН), Ивона Талевска, побара да запре прогонот кој, според неа, се врши врз медиумите и новинарите, на протестот...

Медиумите да се држат до професионалните стандарди, а политичарите да се...

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) сметаат дека јавните функционери треба да се воздржат од...

Справувањето со лажните вести заедничко за Македонија и Русија

Водечките руски медиуми и Министерството за надворешни работи на Руската Федерација ги отворија своите врати и беа домаќини на новинари од осум држави во...

Педесет и пет години „Битолски весник“

„Битолски весник“, в петок на 17 мај, во Народниот театар ќе го одбележи својот златен и редок јубилеј, 55 години од излегувањето на првиот...

Новинарските здруженија очекуваат силни заложби за реформи во медиумите

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Македонскиот...

Новинарите се побунија за своите права на протестен марш

Претседателот на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници, Ѕвездан Георгиев укажа на проблемите со кои се соочуваат новинарите во Македонија на првомајскиот марш...

Ризичната привлечност меѓу новинарството и технологијата

Нема ништо погрешно во користењето технологија за решавање на проблемите, вклучувајќи ги и тие предизвикани од самата технологија. Но дури ни најнапредната технологија нема...

Компјутерски системи ги заменуваат новинарите во редакциите

Бот наречен Тоби генерираше речиси 40.000 новински написи за резултатите од швајцарските избори во ноември 2018 година за медиумскиот гигант Тамедија за само пет...