10 C
Skopje
14.11.2019 - 10:55

Ознака: новинари

И весник се роди со оловен жиг

Десет интересни факти за Горно Врановци Драги деца, на денешен ден пред 75 години во партизанската печатница во селото Горно Врановци, Велешко, е отпечатен првиот...

Дали поздравувањето со бакнеж треба да се случува на работното место?

Поздравувањето со бакнување за време на официјалните средби - сексистички анахронизам или традиција која го положи тестот на времето? Многумина сметаат дека ваквото поздравување...

Захарова: Слобода на говор само на хартија

Во изминатите четири години, мисијата на ЕУ во Москва одбива да ни обезбеди список со барања за акредитација на руските новинари кои планираат да...

АВМУ: Заканите со тужби за новинари се директен притисок врз нивната...

Заканите со тужби за новинари се директен пристисок врз работата на медиумите, наведува Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) по изјавата на...

Тежината на искажаниот збор во весник и на Фејсбук не е...

Она што ќе остане кажано и запишано на хартија останува трајно архивирано, додека изјавите дадени на Фејсбук или на Твитер за брзо време се...

Етикети за политичка туршија

Семиолозите, кои се занимаваат со означувањето на нештата воопшто, како и домаќинките, кои сè уште прават зимница, знаат дека најлесниот и еволутивно најпримитивен начин...

АВМУ реагира што телевизиски новинари работат и како советници на Заев

Деновиве, како резултат на истражувачко новинарство, на јавноста и беа предочени информации за истовремен ангажман на две лица и како активно вработени новинари во...

Роботите новинари смислуваат сѐ подобри наслови

Сложениот процес на пишување наслови за новинаркски статии, за вештачката интелигенција од американската компанија „Прајмер“ претставува сè помал проблем. Имено, оваа компанија веќе долго време...

Новинарите во Прес-центарот во Тел Авив бурно реагираат на секоја песна

За „Нова Македонија“ од Тел Авив, Марија Таушанска Над илјада новинари од цела Европа, но и од други земји во светот во Прес-центарот во Тел...

Ослободувањето на новинарите во Мјанмар е добиена битка, но војната допрва...

На 511-от ден од нивното апсење, Ва Лоне (33) и Кја Сое Оо (29), станаа највидливи симболи во борбата за заштитата на слобода на...