10 C
Skopje
14.11.2018 - 19:17

Ознака: „Нова Македонија“

И „Нова Македонија“ во преамбулата

Како единствен медиум во државата што произлегол од АСНОМ, или со други зборови чедо на АСНОМ, весник што прв ја отпечатил македонската азбука, но...

Сведоштво за сегашноста, но и за иднината

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „МАКЕДОНИЈА ВО РИНГОТ“ ОД АЛЕКСАНДАР ДИМКОВСКИ Ирма Башеска Ристовска Книгата насловена „Македонија во рингот“, чиј автор е главниот и одговорен уредник на весникот „Нова...

Економската анализа на „Нова Македонија“ предизвика голем интерес во јавноста

Неодамнешната економска анализа на „Нова Македонија“, „Зошто ја заборавивме македонската економија?“, која ја објавивме во неколку продолженија, ги посочи најголемите проблеми со кои се...

Главен уредник само за првиот број

НЕПОЗНАТИ ДЕЛОВИ ОД СВЕТЛАТА ИСТОРИЈА НА „НОВА МАКЕДОНИЈА“ Ако новинарството е огледало на времето што се живее, тогаш и проблемите што се јавуваат низ минатото...

74 години испишуваме историjа

ПО ПАТЕКИТЕ НА РАЃАЊЕТО НА ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ ДНЕВЕН ВЕСНИК Со марш од околу 25 километри низ планински патеки го чествувавме легендарниот подвиг на партизаните, кои...

„Нова Македонија“ ги додели наградите за краток расказ

Силвија Митевска за расказот „Присвоено јунаштво“ денеска ја доби првата награда на конкурсот на дневниот весник „Нова Македонија“. Втората награда му беше доделена на...

Заборавена историја – редакцијата на „Нова Македонија“ се наоѓала на улицата...

Редакцијата на „Нова Македонија“ на улицата Гоце Делчев (број 20), подоцна Максим Горки, останала во таа зграда до 1952 година, а потоа се преселила...

Годинава ни пристигнаа над 200 кратки раскази

ОДЛИЧЕН ОДЗИВ НА КОНКУРСОТ НА „НОВА МАКЕДОНИЈА“ Автентични и иновативни теми, коректна јазична структура, стилска разноликост и вешта раскажувачка техника се некои од основните критериуми...

Про­мо­ви­ра­ни кни­ги­те „Пог­ле­ди кон све­тил­ни­кот“ и „Ма­ке­до­ни­ја во рин­гот“

Две но­ви кни­ги, „Пог­ле­ди кон све­тил­ни­кот“ од авто­ри­те Вен­ко Ан­до­нов­ски, Бил­ја­на Ван­ков­ска, Але­ксан­дар Рус­ја­ков, Са­шо Кле­ков­ски, Ефтим Клет­ни­ков и Ста­вре Џи­ков и „Ма­ке­до­ни­ја во...

Промоција на две книги за 10 години од обновувањето на „Нова...

По повод 10 години од обновувањето на „Нова Македонија“, редакцијата на весникот денеска ќе промовира две книги - „Погледи кон светилникот“ на авторите Венко...