Ознака: НОБ

Предновогодишен акустичен концерт на „Љубојна“ во НОБ

Во Националната Опера и Балет, во недела со почеток во 19.30 часот, за прв пат пред македонската јавност „Љубојна“ ќе одржи акустичен концерт. Ова...

Над 660 илјади евра од Јапонија за инструменти и опрема во...

Во просториите на Националната опера и балет вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бујар Османи, како претставник на Владата, и амбасадорката на Јапонија во земјава,...

Националната опера и балет настапи пред 6.000 гледачи во Сараево

Уметниците на Националната опера и балет на Македонија гостуваа во Босна и Херцеговина, каде што во салата „Мирза Делибашиќ“ на Скендерија, во Сараево, ја...

Балетот „Дон Кихот“ на големата сцена на НОБ

Балетот „Дон Кихот“ од Лудвиг Минкус ќе биде изведен на 6 декември на големата сцена на Националната опера и балет (НОБ). Кореограф на оваа украинско-македонска...

Воодушевувачки настап на НОБ пред шест илјади посетители во Сараево

Уметниците на Националната Опера и Балет на Република Македонија во саботата во салата „Мирза Делибашиќ“ на Скендерија во Сараево, ја изведоа сценската кантата „Кармина...

Гостување на Националната опера и балет во Сараево, Босна и Херцеговина

Во Сараево, Босна и Херцеговина, денеска се одржа прес-конференција за медиумите по повод гостувањето на Националната опера и балет во Сараево со музичко- балетскиот...

Балетскиот спектакл „Клеопатра“ во НОБ

Балетскиот спектакл „Клеопатра“ грандиозна постановка, разнобојно дело што во многу аспекти ги надминува рамките на класичниот балет, кој има одличен прием кај нашата публика...

Борците и пензионерите на прием кај градоначалничката Петровска во Битола

По повод празникот 4 Ноември, денот на ослободувањето на Битола, денеска градоначалничката на Битола, Наташа Петровска, ја посетија делегации на борците и Здружението на...

Второто убиство на великаните

ВАНДАЛИЗАМ ВРЗ СПОМЕНИЦИТЕ И БИСТИТЕ ОД НОБ Бронзените бисти често „исчезнуваат“ од разни локации низ земјата, најчесто поради бакарот што се наоѓа во нивниот состав,...

Кој и зошто ги вандализира спомениците од НОБ

Кому му пречат спомениците од Народноослободителната борба и од каков профил се оние луѓе што постојано ги вандализираат, млади неодговорни или возрасни и несовесни....