Ознака: Нивици

И да пропадне, договорот од Нивици ќе ги забетонира уставните промени

Дури и ако македонската страна ги спроведе сите обврски преземени со Преспанскиот договор и ги направи уставните промени (па и тие да бидат усвоени...

Зошто МПЦ-ОА мора да остане национална црква на македонскиот народ?

Евентуалното заживување на т.н. договор од Нивици, поточно промената на нашиот устав, односно преамбулата, е во тесна корелација и директно се рефлектира и врз...

Преспа повторно влезе во големата историја

Имала Преспа славни моменти и славни личности во својата историја. Ако се направи некаква ретроспектива, ќе се види дека тие имале големо значење во...

Кампањите „за“ и „против“ се разгоруваат и се заканува посериозна конфронтација

Антагонизмите ескалираат, напнатоста расте, а писмената кореспонденција и вербалните истапи на македонските авторитети полека се селат на теренот. Како и за гореспоменатите поделби, дел...

Дали автокефалноста врви преку Нивици?

Високи црковни достоинственици се на мислење дека МПЦ е во поповолна позиција од државата, која е ставена пред свршен чин да прифати име за...

Асиметричноста на договорот од Нивици

Поаѓајќи од членот 19 на т.н. договор од Нивици, кој се однесува на решавање спорови, а кој упатува на Повелбата на ООН, се поставува...

Чии ќе станат нашите македонски брендови?

Какви новини, евентуално, би донела одредбата од договорот од Нивици, која се однесува на трговските марки и на заштитните знаци, за бизнисмените засега е...

Закројувања, прекројувања… до кога?!

По интензивирањето на изјавите за прекројувања на границите во регионов, аналитичарите оценуваат дека тие се само политичка пропаганда, која единствено служи за подгревање страв...

(Не)научени лекции за протестите

Македонија повторно се соочува со серија протести. Крајот на преговорите околу (не)решавањето на спорот за името, го означи почетокот на серијата нови протести на...

Каков сигнал стигнува до стопанствениците?

Договорот од Нивици низ диоптријата на бизнисмените Според зборовите на првиот човек на најголемата бизнис-заедница во Република Македонија, Бранко Азески, и досега Грција ѝ беше...