Ознака: НЕНАПИШАНО

За леб ќе страдаме, Бугари не стануваме

Забележано, ненапишано Имав среќа и чест во животот да го имам за пријател Гојко Јаковлески... За мене, а и верувам за Македонија, тој претставува една...

Свадба без црковна венчавка не е свадба

Забележано, ненапишано Македонскиот бренд „Галичка свадба“ годинава ќе се одржи по 48. пат, од 15 до 17 јули, а кои ќе бидат зет и невеста,...

Бигорската книгохранителница е чудесија

Забележано, ненапишано Минува последната недела од велигденскиот пост, позната како Страсна седмица, востановена поради Господовите страдања претрпени за нас. Црквата пропишала строг пост, како и...

Во Македонија е почетокот на општословенската писменост и култура

Овде, во Македонија, од овие простори се прошири светата христијанска вера за сиот словенски род. Овде се напишаа првите букви од азбуката на словенскиот...

Епископот Партениј: Ако гори црквата, нека изгорам и јас! Останувам овде...

Отецот ги затвори очите и почна на глас да се моли... По кратко време, спласна силината на огнените јазици, пламенот се намали, тоа беше...

Како Чемерски и работниците го создадоа мозаикот во ХЕЦ „Вруток“

Забележано, ненапишано Годинава се навршуваат 65 години, кога во далечната 1957 година, на 27 мај, Јосип Броз-Тито, претседател на тогашната заедничка држава СФРЈ, на свечен...

Лавината што го отсече патот и рапортот

Забележано, ненапишано Новинарската професија е исклучително тешка и одговорна. Новинарот постојано е во борба со времето да обезбеди веродостојни и точни податоци од релевантните надлежни...

Тапани и зурли и тага на душата

Забележано, ненапишано Тапани и зурли и тага на душата. Поигруваат нозете пред долгиот далечен и неизвесен пат, на непредвидливата печалбарска судбина и иднина. Во куќата...

За деветтото Светско првенство во кајак на диви води на реката...

Забележано, ненапишано Најголема спортска манифестација во историјата што се одржала на просторите на поранешната Општина Гостивар до денес, беше и остана деветтото Светско првенство во...

Претседателе Старделов, прекрасно пеете

ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО На 16 октомври 2009 година, како добри пријатели со академикот Томе Серафимовски, заедно со Манојил (Мане) Јаковлески и Стевче Матевски од Гостивар, бевме...