Ознака: Недостиг

Нема слободен кревет за болни од ковид-19 во кичевската болница

Поради драстичниот пораст на новозаразени од ковид-19 , капацитетите од интерното оделение кои за оваа потреба беа оспособени во кичевската болница, целосно се зафатени,...

Голем број земји се соочени со недостиг од респиратори

Како што се шири пандемијата на коронавирус (бројот на пријавени случаи надминува 2,2 милиони), државите ширум светот се обидуваат да дојдат до дополнителна медицинска...

Поларни мечки стануваат канибали поради недостиг од храна

Научниците од Руската академија на науките соопштија дека поларните мечки сѐ повеќе се свртуваат кон канибализмот и ги напаѓаат другите мечки поради недостигот од...

Недостигот од пари се рефлектира и на интелигенцијата

Истражување спроведено на околу 25.000 луѓе низ светот покажало дека беспарицата не само што се одразува на образованието туку има и негативен ефект врз...

„Козлодуј“ ќе се соочи со недостиг од квалификуван кадар

За неколку години нуклеарната централа „Козлодуј“ во Бугарија може да се соочи со сериозен проблем за обезбедување квалитетен кадар. До 2025 година пред пензионирање...

Недостиг од лекови за срце и за притисок

Граѓаните изминативе два месеца се соочени со недостиг од одредени лекови, меѓу кои и оние за зголемен крвен притисок и срцеви заболувања. И покрај...

Недостиг или повлекување на производите?

Жителите на четирите општини на северот на Косово се соочуваат со недостиг од основни животни производи. Околу 400 сопственици на дуќани и на продавници...

Недостиг од квалификувана работна сила

Напорите за унапредување на странските директни инвестиции треба да бидат придружени со одредени владини стимулации, но пристапот на Владата има за цел натамошно поврзување...

Недостигот од работници го ограничува развојот на економијата

Стопанствениците предвидуваат наредниот период да биде релативно стабилен, со поволна економска состојба, но посочуваат дека недостигот од стручен кадар веќе прави сериозни проблеми Недостигот од...

Штрковите ја заобиколуваат Европа

Лидерите на водечките европски држави и дел од главните луѓе на Европската Унија немаат биолошки деца, а, според зборовите на аналитичарите, тоа се случува...