Ознака: невработеност

И пад и раст ни прават ист баласт?!

Актуелниот тренд на намалување на невработеноста во корелација со економскиот раст Зошто економските аналитичари не можат да констатираат дека намалувањето на невработеноста е резултат на...

Усвоен годишниот план со мерки и програми за намалување на невработеноста

Економско-социјалниот совет на денешната седница, со која претседаваше министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, дискутираше по неколку точки од кои најзначајно место...

Путин ги искара министрите: Цените растат, приходите на луѓето опаѓаат, а...

Рускиот претседател Владимир Путин изрази неверување за тоа што прават министрите во ситуација кога опаѓаат приходите на населението, а невработеноста и цените на намирниците...

Загубената генерација се справува со урнатите надежи во пандемијата

Алесандро Марџиота успеа да најде работа како работник во магацин, по повеќемесечна потрага. Неговиот договор е на шест месеци, но Италијанецот смета дека е...

Растот на невработеноста во ЕУ ќе се прелее и во Македонија

Поради економската криза се намалува работна сила од Македонија што работи на пазарите низ Европа, што ја ублажуваше економската ситуација во земјава во последните...

Бизнис – инфо

Невработеноста падна на 16,6 отсто Стапката на невработеност во четвртиот квартал минатата година изнесувала 16,6 отсто и е намалена во однос на третиот квартал, кога...

Расте бројот на невработени во Германија

Стапката на невработеност на Германија надмина пет проценти во јануари, најмногу поради временските услови. Бројот на невработени укажува и на понизок економски развој, покажуваат податоците...

Половина милијарда луѓе бараат работа соодветна на своите потреби

Резултатите од студијата покажуваат дека невработеноста на глобално ниво ќе порасне првпат речиси по една деценија Речиси половина милијарда луѓе низ целиот свет се борат...

Пад на невработеноста во Европа, а во Македонија?

Само со поголема вработеност на граѓаните, односно со поголем број граѓани вклучени во производствениотпроцес, притоа и со нивна активност во сектори што обезбедуваат повисока...

Невработеноста во еврозоната падна на 7,5 отсто

Најниска стапка на невработеност е регистрирана во еврозоната во ноември минатата година, а претходно најниска стапка била регистрирана во јули 2008 година Стапката на невработеност...