Ознака: НБРСМ

НБРСМ: Сите мерки што ги презедовме за Еуростандард банка беа за...

Народната банка соопшти дека во врска со, како што наведува, невистините и клеветите изнесени од страна на сопствениците на Еуростандард банка АД Скопје, во...

Може ли вирусот од Еуростандард банка да го нападне банкарскиот систем

Над две илјади компании остануваат без пристап до своите трансакциски сметки поради затворањето на Еуростандард банка, а околу 800 милиони денари изнесувале депозитите што...

НБРСМ: Дозволата на Еуростандард банкa е укината на 12 август

Народната банка информира дека документот кој се споделува во социјалните медиуми во однос на датумот на укинување на дозволата за основање и работење на...

Пад на кредитирањето на граѓаните и компаниите

Намалениот интерес за кредити и кај граѓаните и кај компаниите, веројатно, се должи на политичката ситуација, на постојаната полукризна состојба, велат упатените Тренд на опаѓање...

Европејците имаат избор за пласман на парите, а ние?

Од Народната банка истакнуваат дека сме мала и отворена економија, изложена на шокови и одредени структурни карактеристики, кои наметнуваат потреба за одржување одредена маргина...

Несигурноста ги тера граѓаните да штедат

Последните извештаи на Народна банка покажуваат дека депозитите растат, и тоа со поголемо темпо кај населението. Социологот Илија Ацевски смета дека една од главните...

Дали банките ќе го олеснат пристапот до пари за компаниите

Од Народната банка појаснуваат дека најголемо олеснување во поглед на условите за кредитирање на корпоративниот сектор се забележува кај каматната стапка Олеснување на кредитните услови...