Ознака: НБРМ

Костовски бара поддршка за повлекување на одлуката за стечај на Еуростандард...

Сопственикот и најголем акционер на Еуростандард банка, Трифун Костовски, упати јавен повик во кој бара поддршка за повлекување на одлуката на Народна Банка на...

Европската банка ѝ овозможи на НБРМ користење средства до 400 милиони...

По извршената оценка на барањето за ликвидносна поддршка поднесено од Народната банка, Европската централна банка (ЕЦБ) позитивно одговори на барањето, преку одобрување на билатерална...

Ангеловска-Бежоска: Укинувањето на дозволата на Еуростандард банка е изолиран случај

Банкарскиот систем останува стабилен, а укинувањето на дозволата за работење на Еуростандард банка е изолиран случај кој нема да влијае врз другите банки во...

Ангеловска-Бежоска го информираше Пендаровски за ситуацијата со Еуростандард банка

Претседателот Стево Пендаровски денеска оствари средба со гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, за актуелните случувања во банкарскиот сектор во земјава. Гувернерката Ангеловска-Бежоска го информираше...

НБРМ: Банкарскиот систем останува стабилен, граѓаните треба да бидат спокојни

И по укинувањето на дозволата за основање и работење на Еуростандард банка АД Скопје – банкарскиот систем е и останува стабилен и сигурен, велат...

Бежоска: НБРМ ќе побара стечајна постапка за „Еуростандард банка“

Стечајна постапка за „Еуростандард банка“ ќе побара Народната банка од судот, најави гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска. Таа кажа дека се направени максимални напори за да...

Македонците сè повеќе плаќаат со картички

Советот на Народната банка одржа редовна седница на којашто ја разгледа Годишната информација за плаќањата во 2019 година. Според платежната статистика за минатата година, плаќањата...

Народната банка донесе нов пакет монетарни мерки

На вчерашната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (КОМП), беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните...

НБРМ: Во 2020 година се очекува најголемата глобална рецесија по големата...

Советот на Народната банка денес одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен најновиот Квартален извештај во чии рамки се вклучени и најновите...

НБРМ упати препораки во врска со исплатата на априлските пензии

По известувањето дека сите банки се подготвени да ја реализираат предвремената исплата на априлските пензии, НБРМ со апел до граѓаните да избегнуваат користење готовина,...