Ознака: НБРМ

Ангеловска-Бежоска: Се очекува постепено закрепнување на извозот

При пад на извозната побарувачка за нашите стоки и услуги во текот на минатата година, којшто беше со сличен интензитет како и во текот...

Усвоен квартален извештај на НРБМ со најновите макроекономски проекции

Советот на Народната банка одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен најновиот квартален извештај во чии рамки се вклучени и најновите макроекономски...

Нацевска: Мерките на Народната банка дадоа резултати во корона-кризата

Вицегуверенерката на Народна банка, Емилија Нацевска оценува дека мерките преземени од Народната банка дале резултати во досегашниот тек на корона-кризата. Според неа условите за кредитирање...

Економските движења би можеле да бидат понеповолни од првично очекуваните

Макроекономските проекции упатуваат на понеповолна слика во однос на првичните очекувања со априлскиот циклус проекции. Оваа промена ги одразува послабите остварувања во првата половина...

ММФ: Од суштинска важност е да се зачува независноста на Народната...

Со оглед на клучното значење на капацитетот на НБРМ да презема навремени супервизорски активности за да ја обезбеди стабилноста на финансискиот систем, од суштинска...

Народна банка порачува дека економијата е стабилна

Економските текови се стабилни, а согледувањата за амбиентот за спроведување на монетарната политика се непроменети во однос на претходната оцена. Неизвесноста и ризиците од...

Во време на пандемија оставени сме на немилост на државата

Оштетените штедачи од Еуростандард банка порачуваат Покрај надлежностите, Народна банка има и неограничени права и овластувања од издавање на дозвола за работа на банка, контроли...

Костовски бара оставка од раководството на НБРМ

Главниот акционер на Еуростандард банка, Трифун Костовски бара раководните лица на Народната банка да поднесат оставки бидејќи, како што вели, свесно ја однеле банката...

Светска банка: Мерките на Народната банка ги ублажија ефектите од кризата

Состанок Ангеловска-Бежоска – Паолучи Од исклучително значење за македонската економија се вложувањата на Народната банка во одржувањето на финансиската стабилност. Ова се согледува и во...

Потребно е да се работи на натамошно јакнење на сајбер-безбедноста на...

Во изминативе години, централните банки и другите финансиски регулатори значајно ги интензивираа напорите за унапредување на сајбер-безбедноста во финансискиот сектор. Но, контекстот што го...