Ознака: НБРМ

Ангеловска-Бежоска: Корона-кризата докажа дека банкарскиот сектор е отпорен на шокови

Новите закани коишто ги донесе корона-кризата докажаа дека банкарскиот сектор во регионот и кај нас е отпорен на шокови и има капацитет да им...

Ковачевски: Денарот останува еден од клучните столбови на македонската економија

Народната банка на Република Северна Македонија е институција чијшто кредибилитет и интегритет постојано се потврдуваа во текот на изминатите 30 години. Денарот е и...

Денарот ќе биде сидрото на стабилноста на нашата економија, порача Ангеловска-Бежоска

Денарот ќе биде „сидрото на стабилноста на нашата економија“, порачува гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска во писменото обраќање по повод 30 години од...

Ангеловска-Бежоска: Девизниот курс на денарот е стабилен, а девизните резерви се...

Девизниот курс со години наназад е стабилен и ќе биде стабилен и во иднина. Гаранција за тоа е високото ниво на девизни резерви, но...

Нацевска: Финтек-компаниите заинтересирани за развивање нови услуги во платежната сфера

Преку Портата за иновации на Народната банка согледуваме дека финтек-компаниите се заинтересирани за развивање и понуда на нови услуги во платежната сфера. Тие може...

Ангеловска-Бежоска: Сите одлуки треба да се темелат на квалитетни статистички податоци

Квалитетните статистички податоци се основа за носење издржани одлуки и политики, особено во време на голема неизвесност, како што е онаа предизвикана од пандемијата....

НБРМ: Финансискиот систем стабилен и подготвен да одговори на идните предизвици

Финансискиот систем е во добра состојба и е подготвен да им одговори и на идните предизвици. Меѓусекторската поврзаност на институционалните сегменти на системот и...

ММФ ѝ додели на Македонија околу 161 милион евра

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ѝ додели нови, околу 133 милиони специјални права на влечење (СПВ), или околу 161 милион евра на Македонија, коишто денес...

Анкетите на ММФ укажуваат на широк јаз меѓу половите во пристапот...

Гувернерката на НБРМ во видеоразговорот за „Еуромани“ Поголемата финансиска вклученост воопшто, особено поголемата финансиска вклученост на жените, може да донесе голем број економски придобивки за...

Усвоен стратегискиот план на Народната банка

За периодот од 2022 до 2024 година Советот на Народната банка одржа редовна седница на која беше усвоен стратегискиот план на Народната банка за периодот...