Ознака: национален парк

Османи: Прогласувањето на Шар Планина за Национален Парк е мошне значајно

Со своите убавини и богатства, Шар Планина е едно од најзначајните подрачја за зачувување на природата не само во земјава, туку и на регионално...

Најмногу рисови има во националниот парк Маврово

Освен во Маврово, рисовите шетаат и низ Јасен, Пелистер, Јабланица и Стогово, бидејќи овие ретки животни претпочитаат планински терени со шумска вегетација Балканскиот рис сѐ...

Дураку: По гласањето во Собранието, Шар Планина ќе биде прогласена за...

Шар Планина, претставува едно од најзначајните подрачја за зачувување на природата на национално, регионално и европско ниво. Од италијанското Министерство за животна средина, земјиште и...

Паркот „Јосемити“ од вторник повторно отворен за туристите

Националниот парк „Јосемити“ во американската сојузна држава Калифорнија, кој пред две недели беше затворен поради опасноста од пожари, од вторник повторно ќе биде отворен...

Единственото место во САД каде убиството е „дозволено“

На тромеѓето на американските сојузни држави Вајоминг, Монтана и Ајдахо, се наоѓа местото наречено „Зона на смртта“, кое е дел од националниот парк Јелоустоун, каде американските закони,...

Со пари од ЕУ ќе се штитат и ќе се промовираат...

Грантот од 260.000 евра, кој деновиве му беше доделен на националниот парк „Пелистер“, е само еден од осумте грантови што беа доделени за големите...