Ознака: Наука

Дали повторно политиката се истрчува пред историската наука

Предлагајќи вакво решение, политичарите треба да објаснат кој е заедничкиот именител на борбата на Гоце Делчев како македонски и како бугарски револуционер. Затоа што...

Во ред ли е да се користат нацистичките научни откритија, ако...

Од ракетата „Аполо“ до новите лекови против ХИВ, до некои сознанија во науката е дојдено на сомнителен начин. Треба ли да се помириме со...

Кога најбрзиот „човечки дигитрон“ пресметува, светот околу него успорува

Колку е 869.463.853 помножено со 73? Иако просечниот човек веднаш би посегнал по дигитрон, 20-годишниот Нилаканта Бану Пракаш веќе го има одговорот. Резултатот е...

Науката или политиката одлучуваат за мерките?

СЕКОЈДНЕВНО РАСТЕ БРОЈОТ НА НОВОЗАРАЗЕНИ, КАДЕ ЛЕЖИ ОДГОВОРНОСТА Во екот на здравствената криза во Србија, кон средината на април, првиот човек на тамошниот кризен штаб за...

Ловците на вируси пребаруваат пештери за да ја предвидат следната пандемија

Пред влез во пештерата малиот тим на научници ги навлекуваат заштитните одела, маските и ракавиците за потполно да го прекријат телото, бидејќи контактот со...

Ерата на ковид-19 изнедри нови херои

Да не беа препораките за социјално дистанцирање, луѓето веројатно ќе ги застануваа на улица за да се сликаат со нив. Наместо тоа, им испраќаат...

Лажни совети за коронавирусот што треба да се игнорираат

Бројот на заболени од коронавирус расте ширум светот, а лек сѐ уште нема. Сепак, тоа не беше пречка бројни здравствени совети да се шират...

Научниците ги направија првите живи роботи од матични клетки од жаба

Живите роботи создадени со помош на матични клетки од жаба имаат способност за самозацелување. Тие го добиле името ксеноботи според африканската канџеста жаба од...

Следува година на вселенската економија вредна трилион долари

Автор: Тим Фернхолц Кварц Подемот на сателитските мега-констелации Илон Маск, како дел од програмата „Спејс екс“, планира да ја лансира петтата ракета со сателити со сопствен Интернет...

Наука, технологија и бизнис-менаџмент во агрокомплексот

Речиси сите бенефиции што ги добиваме од земјоделско-прехранбениот систем потекнуваат од транс­формацијата на науката во технологија и од примената на ефикасен бизнис-менаџмент. Според некои...