Ознака: Наука

Ловците на вируси пребаруваат пештери за да ја предвидат следната пандемија

Пред влез во пештерата малиот тим на научници ги навлекуваат заштитните одела, маските и ракавиците за потполно да го прекријат телото, бидејќи контактот со...

Ерата на ковид-19 изнедри нови херои

Да не беа препораките за социјално дистанцирање, луѓето веројатно ќе ги застануваа на улица за да се сликаат со нив. Наместо тоа, им испраќаат...

Лажни совети за коронавирусот што треба да се игнорираат

Бројот на заболени од коронавирус расте ширум светот, а лек сѐ уште нема. Сепак, тоа не беше пречка бројни здравствени совети да се шират...

Научниците ги направија првите живи роботи од матични клетки од жаба

Живите роботи создадени со помош на матични клетки од жаба имаат способност за самозацелување. Тие го добиле името ксеноботи според африканската канџеста жаба од...

Следува година на вселенската економија вредна трилион долари

Автор: Тим Фернхолц Кварц Подемот на сателитските мега-констелации Илон Маск, како дел од програмата „Спејс екс“, планира да ја лансира петтата ракета со сателити со сопствен Интернет...

Наука, технологија и бизнис-менаџмент во агрокомплексот

Речиси сите бенефиции што ги добиваме од земјоделско-прехранбениот систем потекнуваат од транс­формацијата на науката во технологија и од примената на ефикасен бизнис-менаџмент. Според некои...

Триумф на корупцијата

Спектакуларното уривање на врвот на владиниот план за борба против корупцијата веќе го видовме, а зад урнатините се покажа и целата мрежа на непотистички...

Информациската револуција во образованието, науката и во технологијата

Пишува: Проф. д-р Георги М. Димировски Во изминатата деценија, светот се изненади и сѐ повеќе и повеќе се фасцинира од сериозниот напредок на НР Кина во...

Јапонските научници се впуштија во контроверзно истражување за создавање на органи

Јапонските научници ќе создаваат човечки органи кои ќе растат во ембриони на животни откако владата на Јапонија одобри контроверзно истражување на матични клетки, пренесува...

Науката и статистиката помагаат во сѐ повеќе спортови

Сите врвни тенисери користат анализирани податоци, но не сакаат многу да зборуваат за тоа, вели Германецот Александар Зверев. Спортската аналитика прво се појави во...