23.7 C
Skopje
19.5.2019 - 17:15

Ознака: НАТО

Европејците предвидуваат распад, Македонија чека датум

И додека сите се фокусирани на дилемата дали ЕУ ќе додели датум за почеток на пристапните преговори за Македонија, мнозинството Европејци, според последните истражувања...

Летонија е 13-та земја која го ратификува Протоколот за пристапување во...

Парламентот на Летонија го усвои законот со кој се ратификува Протоколот за пристапување на нашата држава во НАТО. Со тоа, Летонија е тринаестта земја...

Кој колку војници има во Авганистан

Иако учеството на Македонија во мисијата „Одлучна поддршка“, според бројките, е незначително, експертите сметаат дека тоа е еден од нејзините најсилни адути за конечно...

Ризикот висок, а осигурувањето?

Откога минатата недела војник од соседната Албанија загина за време на воена вежба во Литванија и во период кога во земјата се подготвуваат измени...

Деновите на трутот

Први мај мина незабележано, во сендвич меѓу верски празник и избори. Во земја во која владее речиси религиско верување дека „НАТО ќе нѐ брани,...

За едно обновување на Европа

Европскиот парламент треба да добие моќ да ги споделува одлуките со владите во клучните области, како што се фискалната политика, повеќегодишниот буџет или воспоставувањето...

НАТО не планира отворање воени бази во Македонија

За разлика од зголеменото ниво на загриженост кај соседите, особено во Србија, од можноста за отворање бази на НАТО во Македонија, овдешните воени аналитичари...

Потписите се исушија, емоциите се разгоруваат, каде е разумот

И по речиси една година од потпишувањето на спогодбата од Нивици, таа е предмет на сериозни политички расправања на релацијата власт - опозиција, и...

Вие сте зимата

Суверенистите не се претставници на „затворените“ општества. Напротив, тие се отворени за новите политички текови. Отворени се за борба со новиот светски поредок и...

Реконструкција на умот

Многубројни се прашањата што ги наметнува практиката на постојаното одржување на Владата, или барем на еден нејзин дел, во некаква состојба на в.д., а...