16.8 C
Skopje
19.10.2021 - 15:05

Ознака: Натали Рајчиновска Павлеска

Итност за утопија

Кон изложбата „Сè што ни е заедничко“, Музеј на современа уметност, Скопје. Куратори: Мира Гаќина и Јованка Попова Концептот „Сè што ни е заедничко“, презентиран...

Концептуалното во облиците и појавноста на уметничкиот процес

Кон „Надвор од кутијата“, самостојна изложба на Владо Павлески во Културно-информативниот центар во Скопје Натали Рајчиновска Павлеска Со појавата на концептуалните струи во современата уметност на...

Автопоезис на Билјана Гарванлиева

Осврт кон „Љубените - сеќавање на еден заеднички живот“ Натали Рајчиновска Павлеска Во рамките на десеттото издание на филмскиот фестивал „Македокс“, во „Чифте-амам“, беше отворена изложба...

Дела на култни имиња го запираат погледот во МСУ-Белград

Музејот на современа уметност во Белград со полна пареа во новата сезона, умно ги употребува расположливите релации преку институтот „Гете“ за остварување надворешнополитички односи...

Обновена скулпторска поетика

Осврт кон изложбата „Бесконечност“ на Петре Николоски во „Чифте-амам“ Натали Рајчиновска Павлеска Уметноста во деведесеттите беше посветена на промени, прекин и расчистување со веќе истрошените револуционерни...

Македонската уметност исклучена од записите на МСУ-Белград

Прелистувајќи ги делата и уметниците што ја сочинуваат збирката на овој музеј, нема да најдете ниеден македонски автор, а според записите во Каталогот од...