Ознака: наследство

За Светите Кирил и Методиј и европските вредности на наследството

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век. Уште повеќе, ваквите присвојни тенденции...

УНЕСКО алармира: Во опасност е културното наследство на Украина

Агенцијата за култура на Обединетите нации (УНЕСКО) предупредува дека најголемите историски знаменитости во Украина се наоѓаат во опасност да бидат оштетени или дури уништени...

Опожарено вредно историско културно наследство

Пошироката јавност речиси воопшто не знае дека станува збор за објект што е стар над 120 години, познат како млинот на Исмаил-бег, кој редовно...

Шочикалко – антички град што е на листата на светско...

Шочикалко е антички град и претколумбиски археолошки локалитет, кој денес се наоѓа во западниот дел на федералната мексиканска држава Морелос, односно на 100 километри...

Италија има рекордни 58 места на списокот на светско наследство

Како што пишува „Ла стампа“, Италија сега на листата има две културни богатства повеќе од Кина и осум повеќе од Германија Медиумите на Апенините го...

Кинотеката го одбележува Светскиот ден на аудиовизуелното наследство

Кинотеката на Македонија денеска ќе го одбележи Светскиот ден на аудиовизуелното наследство со промоција на книгата „Антонио Митрикески - Хроника на еден филмски сон“....

Маргинализираните групи во фокусот на Европските денови на културното наследство

Европски денови на културното наследство годинава ќе се одржат од 22 до 28 септември. Во соопштението за медиумите на Советот на Европа по повод...

Древната перуанска соларна опсерваторија дел од светското наследство

Археолошкото наоѓалиште Чанкило, старо 2.300 години, кое се наоѓа во пустинската долина во северниот дел на Перу, е едно од 13-те нови глобални локации...

Стоунхенџ може да го изгуби статусот на светско наследство

Споменикот Стоунхенџ може да го изгуби статусот на светско културно наследство на УНЕСКО поради изградбата на тунел во непосредна близина, давајќи му статус на...

Архивите се важни за промоција на документираното наследство

Меѓународниот ден на архивите го истакнува значењето на архивската професија во современото општество, вели директорот на Државниот архив на Македонија, Емил Крстески Меѓународен ден на...