Ознака: насилство

Детските игралишта како арена за искажување на човечкото насилство и агресивност

Популарниот „брод“ е целосно оштетен и небезбеден за користење и рекреација на најмладите. Од таа причина, целосно ќе се демонтираат реквизитите и во текот...

„Фејсбук“ мижи пред одредени злосторства за да функционира во репресивните режими?

„Гардијан“ ја разоткрива стратегијата на технолошката компанија На корисниците на социјалната мрежа „Фејсбук“ им е дозволено да изразат поддршка за масовни убијци и други починители...

Турција испрати погрешен сигнал, смета Германија

Одлуката на Турција да се повлече од Истанбулската конвенција, наменета за заштита на жените од семејно насилство, испрати погрешен сигнал до Европа и турските...

Собранието го донесе дополнетиот закон за спречување и заштита од насилство...

Собранието денеска со консензус го донесе дополнетиот предлог на закон за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство. Пратениците го донесоа и...

„Епл“ ќе ја блокира социјалната мрежа „Парлер“ поради поттикнување насилство

„Епл“ се закани дека ќе ја отстрани социјалната мрежа „Парлер“ од Епл стор доколку наскоро не ја промени својата политика за ублажување на содржината....

„Репортери без граници“: Во 2020 година убиени најмалку 50 новинари

Организацијата „Репортери без граници“ објави дека оваа година се убиени најмалку 50 новинари. Во годишниот извештај е забележано дека голем број од овие новинари се...

Десет проценти од децата биле жртва на насилство

Десет проценти од децата биле жртва на насилство, додека повеќе од 20 проценти познаваат врсник кој бил жртва на насилство. Децата најчесто наведуваат примери...

„Обој го светот во портокалово“ – 16 дена активизам под мотото...

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, со портокаловото осветлување на скопската тврдина Кале, Владата на Република Северна Македонија...

Усвоен предлог-закон за спречување и заштита од насилство врз жените

На предлог на Министерството за труд и социјална политика, министрите денеска го усвоија предлог-законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното...

За време на пандемијата ни се случи епидемија на семејно насилство

Семејното насилство за време на пандемијата е во пораст. Тоа е факт. А со оглед на тоа што некои научни предвидувања одат дотаму што...