Ознака: население

Населението не е ниту бугарско, ниту грчко, ниту српско

Политичко-историски фељтон: Чиј е Гоце Делчев (5) Шахов и неговиот весник „Македонија“ се од интерес и заради една дополнителна причина. Имено, цитираниот весник во...

ЦИА и Евростат знаат точно колку сме на број

Причините за демографските движења со карактеристики на забрзана депопулација и одлив на населението се предмет на разновидни анализи и толкувања. Деновиве свое видување за...

ЦИА нѐ преброи и пред пописот

Според податоците на истражувањето на американската Централна разузнавачка агенција (ЦИА), насловено „Ворлд фактбук“, или светска книга на факти, балканските држави се соочуваат со намалување...

Пописот пак виси на конец

Демографот Герасимовски потсетува дека и за неуспешниот попис во 2012 година исто така биле кратки роковите за подготовка, од усвојувањето на законот до спроведувањето...

Од 10 до 30 јуни пробен попис во 13 општини

Во 13 општини во земјава, односно во 32 пописни круга, во периодот од 10 до 30 овој месец ќе се спроведе пробен попис на...

Пописот ќе се спроведе во април в година и ќе чини...

Пописот на населението ќе се спроведе од 1 до 21 април 2020 година, за што ќе бидат издвоени 8,5 милиони евра од државниот буџет,...

Македонија со највисока стапка на невработеност во споредба со ЕУ

Потребно е и да се зголемат продуктивноста и конкурентноста на домашните компании на странските пазари, со тоа што ќе се стимулира креирањето на повисоки...

За првпат во последните 20 години населението во Пекинг е намалено

Населението во главниот град на Кина во 2017 година се намалило за првпат по две децении, покажуваат официјални податоци што ги објави кинеската агенција...

Расте бројот на лица над 65 години

Прогнозите на Обединетите нации се дека просечното траење на животот во Република Мaкедонија континуирано ќе се зголемува и оти просечниот животен век ќе изнесува...

Попис на населението ќе покаже колку зеленило има во Скопје по...

Со актуелниве случувања, градењето на гасоводот низ заштитената парк-шума Водно и прекумерното интензивно градење станбени згради врз парковски површини во Скопје, се поставува прашањето...