16.5 C
Skopje
18.6.2019 - 3:23

Ознака: население

Од 10 до 30 јуни пробен попис во 13 општини

Во 13 општини во земјава, односно во 32 пописни круга, во периодот од 10 до 30 овој месец ќе се спроведе пробен попис на...

Пописот ќе се спроведе во април в година и ќе чини...

Пописот на населението ќе се спроведе од 1 до 21 април 2020 година, за што ќе бидат издвоени 8,5 милиони евра од државниот буџет,...

Македонија со највисока стапка на невработеност во споредба со ЕУ

Потребно е и да се зголемат продуктивноста и конкурентноста на домашните компании на странските пазари, со тоа што ќе се стимулира креирањето на повисоки...

За првпат во последните 20 години населението во Пекинг е намалено

Населението во главниот град на Кина во 2017 година се намалило за првпат по две децении, покажуваат официјални податоци што ги објави кинеската агенција...

Расте бројот на лица над 65 години

Прогнозите на Обединетите нации се дека просечното траење на животот во Република Мaкедонија континуирано ќе се зголемува и оти просечниот животен век ќе изнесува...

Попис на населението ќе покаже колку зеленило има во Скопје по...

Со актуелниве случувања, градењето на гасоводот низ заштитената парк-шума Водно и прекумерното интензивно градење станбени згради врз парковски површини во Скопје, се поставува прашањето...

Секој Србин со своја сметка за размена на население

Во Србија се намножија идеите за можна размена на територии и на население како можно решение за спорот меѓу Белград и Приштина Официјален Белград со...

Хрватска останува без население, се затвораат шест училишта оти нема деца

Последиците од масовното исселување и се помалиот број новородени се видливи во Хрватска пред почетокот на училишната година, бидејќи шест основни училишта се затвораат...

Балканот константно се празни

Население колку за една држава помалку на територијата на поранешна СФРЈ Трендот на намалување на населението е присутен во сите држави во регионот што се...

Негативен прираст во пет региони во Македонија, лани родени над 21...

Во Република Македонија во минатата година бројот на живородени деца изнесува 21.754 од кои 59 проценти или 12.841 се во градските подрачја, а 41...