8.6 C
Skopje
22.11.2019 - 12:13

Ознака: народ

„Бугарите ни го отфрлаат јазикот и ни ги менуваат нашите свети...

Зошто охриѓани би напишале „Бугарите ни го отфрлаат јазикот“ ако „бугарскиот јазик е јазикот на населението во Македонија“? Каков јазик и какво писмо користеле...

Јавно обраќање на Македонски манифест до политичките елити и народот

Македонски манифест навреме укажа дека Европа ниту имала ниту има намера да нѐ прими. Нејзините намери очигледно се поинакви, да го заокружи Букурешкиот договор...

Македонскиот народ ќе пропадне заедно со Југославија!

Викендов се навршија осум години од смртта на еден врвен интелектуалец, македонски политичар и дипломат, Лазар Мојсов. Во декласифицираните документи на британската тајна служба,...

За поглаварот од Ватикан, Македонците се засебен народ

Според верскиот аналитичар Бранко Ѓорѓевски, нема дилеми дека посетата на папата е успешна и дека целта е остварена, а во однос на неговите пораки...

Кога не го бидува детето…

Кога дрвото е посадено накриво, тешко се оправа, вели народот. Секоја година е сѐ потешко... Ова е особено случај и со образовниот систем, и...

Ќе бидам гласот на граѓаните и гласот на разумот

СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ Зошто сметате дека токму вие сте најдобриот избор за граѓаните и кои се клучните фундаменти на вашата програма? На овие избори граѓаните ќе избираат...

Детските болести на граѓанскиот активизам кај нас сѐ уште не се...

Поаѓајќи од барањата за транспарентност и увид во процесот на донесување на предлог-законот за специјалното јавно обвинителство, преку заложби и активности за дислокација на...

Што се случува на Балканот?

Присилена да капитулира, Македонија прифати бришење на македонскиот народ, со што треба да се затвори „македонското прашање“; според истото сценарио, Албанците во земјава отворено...

Нема волја ниту кај политичарите ниту кај народот

Зошто корупцијата тешко се искоренува и кои се начините за искоренување на корупцијата во Европа се двете прашања што им ги поставивме на тројца...

Телеграма до храбрите жени на мојот народ

Некои од нив ќе ги наречат железни дами. Но тој епитет е премногу студен и несоодветен. Железото е ’рѓа во предумисла, а на нивното...