Ознака: народот

Владетелот треба да биде како и лекарот – да се...

Во изминативе три децении со нашата држава управуваа правници, економисти, инженери, дури и книжевници. Но никогаш во историјата на нашата држава сме немале владетел...

Историјата како наука и историјата како дел од идеолошкиот столб на...

Државата и општеството се тие штомора да ја бранат својата историја. Можеби постои разлика помеѓу историјата како наука и историјата како дел од идеолошкиот столб...

Слободата не се должи на поединецот, туку на колективната волја...

Многумина велат дека Илинденското востание не било успешно и дека не ја постигнало својата цел, но сите тие ја забораваат суштината на македонската револуција,...

Како да се слушне гласот на народот

Светот нема да се обнови од пандемијата, ниту ќе има шанси да се справи со пошироките егзистенцијални закани како климатските промени, сè додека лидерите...

Нераскинливата врска меѓу државното име и името на народот

Во Организацијата на обединетите нации (ООН), за нас зборот „Македонија“ е суспендиран! Ние имаме забрана (анг. ban) за терминот „Македонија“! Ако се каже „Македонија“,...

Државата се отцепи од народот, а Илчо стана лик од роман

На „кнезот“ од селото Крстец, Илија Јорданоски Денес пишувам за обичниот, невидлив човек, херој на трудот. Доста ми е од високи теми: општеството, државата, владетелите....

Да беше народот развиен, ќе ми подигнеше споменик

На сите кои биле и се „Нова Македонија“ „Ако народот беше развит, то би ми воздигнал (не се срама тоа да го река) монумент“. Така...

Секој ден не е Велигден, за жал

Без претензии нешто да докажувам, во овие денови на изолација поради коронавирусот, ги споделувам сеќавањата за Велигден од моето детство, кои зборуваат сами по...

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ крати од народот

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ вчера реагираше на економските мерки на власта. - Криминогената хунта за да има повеќе пари за министри, крати од пензиите. Криминогената хунта за...

Нема случајност во синхронизираните атаки против црквата, народот, јазикот…

„Нова Македонија“ уште пред еден месец напиша дека вистинската адреса за решавање на канонскиот статус на МПЦ-ОА е Вселенската патријаршија, и тоа токму во...