10 C
Skopje
27.10.2020 - 13:43

Ознака: Народна банка

ММФ: И покрај корона-кризата, Народната банка продолжува со значаен прогрес во...

Непрекинатото навремено објавување квалитетни статистички податоци и во специфичните околности наметнати од пандемијата на ковид-19 е клучно за економијата, особено заради носењето соодветни одлуки...

Народната банка ги засили активностите за унапредување на платежните услуги

Развивањето на платните системи, создавањето простор за унапредување и развивање на пазарот на платежни услуги и поддршката на примената на нови иновативни технологии во...

Народна банка: Нашите надлежности престанаа на денот кога беше укината дозволата

Народната банка во соопштение реагира на денешниот јавен апел на Трифун Костовски, сопственикот на „Еусростандард банка“ да се повлече одлуката за стечај на банката. -...

Народна банка: Ќе придонесеме за што побрзо обесштетување на граѓаните

По известувањето од Основниот граѓански суд Скопје дека е усвоен предлогот за отворање стечајна постапка над Еуростандард банка АД Скопје и дека е определен...

Продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити

Народна банка соопшти дека во мај продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити и таа се сведе на ниво од...

НБРМ: Податоците од Кредитниот регистар ќе се издаваат без надоместок

Стапи во сила Одлуката на Советот на Народната банка, согласно со којашто укинат е надоместокот за издавање податоци на физички лица од Кредитниот регистар...

Народната банка: Банкарскиот систем е подготвен да се справи со шокот...

Советот на Народната банка одржа редовна седница на којашто ги разгледа и усвои Годишниот извештај за 2019 година и Извештајот за ризиците во банкарскиот...

Лицата над 67 години ќе имаат приоритет во банките

Народна банка заради заштита на јавното здравје апелира филијалите и експозитурите на банките да се посетуваат само кога тоа е неопходно и неодложно. Од...

Ангеловска-Бежоска: Народната банка ќе даде максимален придонес за справување со предизвиците

Најновите расположливи податоци покажуваат дека макроекономската состојба е стабилна, порача гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, на прес-конференцијата којашто денес се одржа во Владата,...

НБРМ: Банките, штедилниците, менувачниците продолжуваат со работа

Народната банка ја известува јавноста дека е во постојан контакт со сите финансиски институции за коишто таа е надлежен регулаторен и супервизорски орган (банки,...