Ознака: Народната банка

ММФ: Висока транспарентност во работењето и доверба на јавноста во Народната...

Народната банка применува напредни практики во однос на транспарентноста и ужива висока доверба од јавноста, благодарение на водењето на конзистентни политики кои овозможуваат макроекономска...

Нормална монетарна политика, позитивни каматни стапки и нагорна производствена крива за...

Ји Ганг, гувернер на Народната банка на Кина Со одржување претпазлива монетарна политика и во рамките на нормалата, Кина е една од ретките главни економии...

Неликвидноста чека во заседа во мај

Економските податоци укажуваат дека расте бројот на компании што имаат проблеми во извршувањето на своите секојдневни активности, но и бројот на компании што целосно...

Владата најави антивирусна терапија за стопанството

Обезбедени се вкупно 5,7 милиони евра со кои директно ќе се кредитираат компаниите погодени од неликвидност, односно компаниите чија економска активност трпи од ситуацијата...

Кешот и шалтерите станаа потенцијална опасност по здравјето

Народната банка на Македонија заради заштита на јавното здравје, во услови кога е прогласена пандемија од коронавирусот, апелира да се избегнува користење готовина и...

Народната банка апелира да не се користи готовина, плаќањето да се...

Заради заштита на јавното здравје и превенција од коронавирус, Нардоната банка апелира да се избегнува користење готовина и плаќањата да се вршат со платежни...

Ангеловска-Бежоска на годишната конференција и на годишното генерално собрание на БИС

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, учествуваше на Годишната конференција и на Годишното генерално собрание на Банката за меѓународни порамнувања (БИС), коишто минатата недела...

В понеделник почнува 12. конференција за плаќањата и пазарната инфраструктура во...

В понеделник, во Охрид ќе почне Дванаесеттата конференција за плаќањата и пазарната инфраструктура, којашто ја организира Народната банка на Република Македонија во соработка со...

Ангеловска-Бежоска од Пролетните средби: Монетарната политика соодветна, банкарскиот систем стабилен и...

Главните две финансиски институции на земјава, Народната банка и Министерството за финансии, на годинешниве Пролетни средби на групацијата на Светската банка и ММФ во...