-2.2 C
Skopje
23.1.2022 - 23:05

Ознака: народен правобранител

Бесплатна телефонска линија за пријавување повреда на избирачкото право

Во канцеларијата на Народниoт правобранител в недела, на денот на одржувањето на првиот круг од Претседателските избори 2019, и предвремените избори за градоначалник за...

Семејството Тису добива помош во обидите за целосно остварување на правото...

Народниот правобранител и Здружението на млади правници ја контактираа редакцијата на „Нова Македонија“, по објавувањето на статијата за случајот на семејството на Анка Тису,...

Омбудсманот апелира за спроведување фер и демократски избори

Народниот правобранител во пресрет на претседателските избори и предвремените избори за градоначалници на оштините Охрид, Дебар и Ново Село во пишано соопштение упатува апел...

Народен правобранител: Граѓаните најмалку му веруваат на судството

Граѓаните во 2018 година најголема недоверба искажале на судската власт, што покажува и двојно зголемениот број на претставки во врска со правосудството поднесени до...

Народниот правобранител го истражува инцидентот во затворот во Шутка

Екипи на Народниот правобранител се во затворот „Скопје“ и темелно ќе го истражат целиот случај, соопшти Народниот правобранител кој врз основа на објавите во...

Најмногу претставки од граѓаните до заменикот народен правобранител за правосудството

Граѓаните од десетте општини од југоистокот на државата и општините Берово и Пехчево лани поднеле најмногу претставки кај Народниот правобранител во Подрачната канцеларија во...

Мемети: Власта и институциите да овозможат еднаков третман за сите

Народниот правобранител на Република Македонија Иџет Мемети денеска во рамки на одбележувањето на Меѓународниот ден на човековите права, 10 декември побара упати апел до...

Народен правобранител: Да им дадеме до знаење на децата колку се...

Да покажеме дека ги почитуваме правата на децата и да им дадеме до знаење колку се тие важни за општеството, за неговиот просперитет и...

Граѓаните најмногу се жалат на судството кај Народниот правобранител

Граѓаните поднесуваат меѓу три и четири илјади претставки годишно до Народниот правобранител, а само за десетте месеци од тековната година се поднесени над 3.100...

Беслатни телефонски линии за повреда на гласачкото право

Во канцеларијата на Народниот правобранител во недела, 30 септември, на денот на одржување на референдумот, во периодот од 7 до 19 часот ќе функционира...