Ознака: народен правобранител

И правото на штрајк и на образование се загарантирани со Устав,...

Од почетокот на генералниот штрајк на 11 април, Народниот правобранител досега примил четири-пет претставки, сите поплаки од родители зошто не се во можност децата...

Народниот правобранител ќе го испитува случајот на Ембла

Недозволиво е ученици да бидат жртва на непоготвеноста на поединци да ги прифатат различностите и на истите да им биде отежнат пристапот до образовниот...

Народниот правобранител апелира да се стори сѐ за децата што полесно...

Светскиот ден на детето и ден на Конвенцијата за правата на детето, кој се одбележува денеска, е ден кога сите ние ги сублимираме нашите...

Повредите на избирачкото право ќе можат да се пријават на бесплатна...

Во канцеларијата на Народниот правобранител в недела, на денот на одржувањето на првиот круг од локалните избори, во периодот од 7 до 19 часот...

Демант од ТАВ Македонија

Предмет: Наводите во јавната објава на Народниот правобранител од 16-ти септември 2021 година, со наслов: “Реакција на Народниот Правобранител по сознанијата дека на припадниците...

Оние што сакаат да патуваат да се информираат за условите за...

Народниот правобранител упатува апел до граѓаните пред планираните патувања да се информираат за условите за патување што важат при излез и напуштање на државата,...

Отворена бесплатна телефонска линија за повреда на правата за време на...

Во канцеларијата на Народниот правобранител од денес почна да функционира бесплатна телефонска линија 0800 54321 на којашто граѓаните ќе можат да пријават каква било...

Народниот правобранител бара итно да се најде решение за луѓето со...

Народниот правобранител по информациите изнесени во јавноста, како и по јавувања од граѓани кои заради неможноста навремено да си ги обноват личните документи, особено...

Зибери: Повеќе од 20 отсто од затворениците се зависници од дрога

Повеќе од 20 проценти од затворениците во казнено-поправните установи во Македонија се зависници од дрога, односно 476 од вкупно 2.118 затвореници страдаат од нарушувања...

Омбудсманот бара МВР да утврди одговорност за прекинот во издавањето лични...

Народниот правобранител изразува загриженост во однос на повторниот прекин на издавање на лични документи (лични карти, патни исправи, возачки дозволи и сл.) од страна...