10.8 C
Skopje
24.10.2021 - 10:52

Ознака: Наполеон

Поштенските кочии од времето на Наполеон

Тие поштенски кочии станале многу популарни под името мал-пост (француски malle-post), односно кочии за пренос на спакувани пратки. Најпрвин тие функционирале на две тркала...

Наследството на Наполеон на Блискиот Исток

„На почетокот беше Наполеон“. Така започнува познатата историска книга за Германија од 19 век на починатиот историчар Томас Нипердеј, со наслов „Германија од Наполеон...

Пaдот на Наполеон и подемот на ковид-19

Многубројните примери низ историјата покажуваат дека со вирусите и со микроорганизмите нема шега. Тие не може да се победат со воена моќ, ниту со...

Поштенските кочии од времето на Наполеон

Тие поштенски кочии станале многу популарни под името мал-пост (француски malle-post), односно кочии за пренос на спакувани пратки. Најпрвин тие функционирале на две тркала...