18.3 C
Skopje
26.2.2020 - 17:26

Ознака: Музеј

Сите грешат кога го изговараат презимето на Винсент

Како го изговарате „Van Gogh“? Најверојатно погрешно, американски Си-ен-ен цитира инсајдери на стартот на интерактивната изложба на дела на славниот сликар. Изложбата „Запознајте го Винсент...

Музејот „Прадо“ го урна рекордот на посетеност

Разликата ја направија неколку посебни изложби, вклучувајќи ги и оние на големите уметници Веласкез, Рембрант и Вермер. Само еднаш досега „Прадо“ ја надминал бројката...

Објавена снимка од големиот грабеж на музејот во Дрезден

Германската полиција објави видеоснимка од вчерашниот грабеж во музејот во Дрезден. Акцијата траела неколку минути, а украдениот накит е од непроценлива вредност, иако првично направената...

Музејот во Балтимор ќе купува само дела чии автори се жени

Музејот на уметноста во Балтимор, САД ги откри плановите дека од идната година ќе купува само дела чии автори се жени. Во моментов, само...

Дичо Зограф и неговото дело заслужуваат музеј

Сашо Цветковски, историчар на уметноста Сашо Цветковски, научниот советник во истражувачкиот центар за културно наследство „Цветан Грозданов“ при МАНУ, вели дека сѐ уште не е...

Есперанто-музејот во Виена одбележува 90-годишен јубилеј

Пред 90 години, во 1929 година, се одржа свечена инаугурација на Меѓународниот есперанто-музеј во Виена. По повод 90-годишниот јубилеј, музејските посетители во 2019 година...

Истражувањата покажаа непречен континуитет на Врбјанска Чука

Годинава се добија нови податоци за архитектонската комплексност на населбата, при што се регистрираа повеќе фази на градење на станбените и стопанските објекти, и...

Њујорк го доби првиот музеј посветен на уметноста на плакатот

Отворањето на музејот е замисла на уметницата и претседателка на музејскиот одбор Вал Коросвајт, која го почна овој проект пред неколку години со група...

Прилепскиот музеј отвора лапидариум со вредни експонати

Изложениот материјал во лапидариумот е важен сегмент на нашето културно богатство, а групирањето на експонатите е направено според естетското обликување на просторот. Сите изложени...

Музеј на стари машини во домот на Анѓелко Трпески

Неговиот музеј денес го сочинуваат близу 200 вида машини со различна примена и старост Домот на кичевскиот пензионер Анѓелко Трпески е претворен во вистински музеј...