Ознака: Музејот

Музејска збирка „Библиотека Искра“

Посети го музејот Музејската збирка „Библиотека Искра“ работи во состав на библиотеката „Искра“ од Кочани, како посебна организациска единица од 1985 година. Таа има мала постојана...

Музеј на градот Кратово

Посети го музејот Музејот е основан во 1993 година и денес претставува локална установа чијашто надлежност е да овозможи заштита, чување и промоција на културно-историското...

Спомен-дом „Блаже Конески“

Посети го музејот Спомен-домот на Блаже Конески се наоѓа во прилепското село Небрегово во Општина Долнени. Овој објект, како значаен споменик на културата, припаѓа на...

Музејот „Мунк“ во Осло се отвори по деценија неуспеси

Новиот објект од 13 ката го враќа огромното наследство на норвешкиот мајстор од 28.000 дела Новиот музеј посветен на норвешкиот уметник Едвард Мунк се наоѓа...

Музеј на градот Берово

Посети го музејот Музејот на Берово е сместен во зграда во самиот центар на градот, која е реконструирана во духот на оригиналната архитектура од крајот...

Музејот „Соломон Гугенхајм“, Билбао (1997)

1001објект што мора да ги видите архитект: Френк Гери локација: Билбао, Шпанија стил: деконструктивизам материјал: челик, стакло, титаниум По инаугурацијата во 1997 година, музејот „Соломон Р. Гугенхајм“ во Билбао...

Народен музеј – Велес

Посети го музејот Народниот музеј од Велес е организација од посебен општествен интерес. Формиран е во 1946 година, по иницијатива на гимназискиот професор Ѓорѓи Милошев...

Музејот „Пикасо“ побогат за осум дела донирани од неговата ќерка

Музејот „Пикасо“ во Париз наскоро ќе стане побогат за уште осум дела на познатиот шпански уметник, донирани на француската држава од неговата најстара ќерка,...

Фотографското ателје на браќата Манаки

Посети го музејот Фотографското ателје на браќата Манаки е сместенo на најпрометната улица во Битола - Широк Сокак бр.102. На куќата е поставена спомен-плоча, на...

Музеј „Д-р Никола Незлобински“

Посети го музејот Музејот „Д-р Никола Незлобински“, лоциран во Струга, е еден од најстарите во Југоисточна Европа. Препознатлив е по својата природонаучна поставка, која е...