Ознака: Музејот

Отворен повик за 14. Биенале на млади уметници во МСУ

Музејот на современата уметност – Скопје објавува меѓународен повик за учество на 14-то Биенале на млади уметници на темата „Будења“. Повикот е отворен до 20...

Музејско-културен центар „Лапидариум“

Посети го музејот Музејско-културниот центар „Лапидариум“ во Охрид е прв од ваков вид во Македонија. Овој објект е лоциран и вклопен во постојните висински разлики...

Музеј „Штип“

Посети го музејот Музејот во Штип е отворен со одлука на Народниот одбор на градот Штип на 10.5.1950 година. Првата поставка на музејот е поставена...

Градски музеј Крива Паланка

Посети го музејот Локалната установа Градски музеј Крива Паланка е основана во 2006 година, како установа од областа на културата, значајна за одржување и зачувување...

Спомен-куќата на Васил Главинов

Посети го музејот Спомен-куќата на Васил Главинов, првиот пропагатор на социјалистичките идеи во Македонија, денес е музеј посветен на неговиот живот и дело. Куќата се...

Eтнолошки музеј – Подмочани

Посети го музејот Eтнолошкиот музеј во преспанското село Подмочани има една од најбогатите етнолошки збирки во Македонија. Во него е сместена ретка и импозантна збирка...

Куќата на Калеш Анѓа

Посети го музејот Куќата на Калеш Анѓа е сместена во селото Старавина, од кое потекнува македонската хероина Калеш Анѓа. Куќата сѐ уште гордо стои на...

Изложби во музејот „Белведере“ во 2022 година

Во 2021 година, австрискиот музеј „Белведере“, како и претходната година, забележа пад на посетители од 80 отсто во споредба со периодот пред пандемијата. Во...

Спомен-куќа на Кочо Рацин

Посети го музејот Спомен-куќата на Кочо Рацин се наоѓа во Велес. Како потсетник на еден од најголемите поети и комунисти во периодот помеѓу двете светски...

Музеј на Град Неготино

Посети го музејот Општинската установа Музеј на Град Неготино е основана во 1978 година и е институција од областа на културата. Првата изложба била организирана...